Зіннат 500 – інструкція, застосування, аналоги препарату

Зіннат 500 фото упаковки

Застосування Зіннату 500

Зіннат 500: склад і форма випуску препарату

Зіннат 500: як приймати препарат

Зіннат 500: протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Зіннату 500

Зіннат 500 – це протимікробний засіб для системного застосування.

Застосування Зіннату 500

Зіннат 500 приймається для лікування інфекцій, спричинених чутливими до препарату мікроорганізмами:

  • середній отит, синусит, тонзиліт, фарингіт;
  • пневмонія, гострий бронхіт та загострення хронічного бронхіту;
  • пієлонефрит, цистит та уретрит;
  • фурункульоз, піодермія та імпетиго;
  • гонорея, гострий неускладнений гонококовий уретрит і цервіцит.

Також препарат застосовують для лікування ранніх проявів хвороби Лайма та подальше попередження пізніх проявів хвороби Лайма у дорослих і дітей старше 12 років.

Зіннат 500: склад і форма випуску препарату

Зіннат 500 випускається у формі таблеток, вкритих оболонкою (двоопуклі у формі капсули, білого або майже білого кольору, з маркуванням «GX EG2» з одного боку, для таблеток по 500 мг)

Діюча речовина: цефуроксим. 1 таблетка Зиннат містить цефуроксиму (у формі цефуроксиму аксетила) 125 мг або 250 мг, або 500 мг.

Допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, натрію кроскармелоза (тип А), натрію лаурилсульфат, олія рослинна гідрогенізована, кремнію діоксид колоїдний, гіпромелоза, пропіленгліколь, метилпарабен (Е 218), пропилпарагидро-ксибензоат (E 216), Opaspray Білий М-1-7120J (містить натрію бензоат (Е 211).

Зіннат 500: як приймати препарат

Зазвичай тривалість лікування становить 7 днів (може бути від 5 до 10 днів).

Для кращого засвоєння препарат Зіннат рекомендується приймати після їди.

Дорослим при більшості інфекцій – 250 мг 2 рази на добу; інфекції сечовивідних шляхів – 125 мг 2 рази на добу; інфекції дихальних шляхів легкого і середнього ступеня тяжкості – 250 мг 2 рази на добу; (бронхіти) більш тяжкі інфекції дихальних – 500 мг 2 рази на добу; шляхів (пневмонії) пієлонефрит – 250 мг 2 рази на добу; неускладнена гонорея – одноразово 1 г препарату; хвороба Лайма у дорослих та дітей – 500 мг 2 рази на добу протягом 20 днів.

Тривалість як парентерального, так і перорального лікування визначати з урахуванням тяжкості інфекції та стану хворого.

Діти. Досвіду застосування цефуроксиму аксетила для лікування дітей віком до 3 місяців немає. Дітям до 2 років рекомендується призначати препарат у формі суспензії.

Зіннат 500: протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання

Підвищена чутливість до цефалоспоринових антибіотиків, цефуроксиму і до будь-якого з компонентів препарату Зинат.

Тяжкі реакції гіперчутливості в анамнезі (наприклад, анафілактичні реакції) до будь-яких бета-лактамних антибіотиків іншого типу (пеніциліни, монобактамами і карбапенеми).

Особливості застосування

Особливої обережності потрібно дотримуватися при наявності у пацієнтів в анамнезі алергічної реакції на пеніциліни або інші бета-лактамні антибіотики, оскільки існує ризик появи перехресної чутливості. Як і при застосуванні всіх бета-лактамних протимікробних лікарських засобів, що були зафіксовані серйозні і поодинокі летальні випадки реакцій гіперчутливості. У випадку появи тяжких реакцій гіперчутливості лікування цефуроксимом слід негайно припинити і надати пацієнту відповідну невідкладну медичну допомогу.

Перед початком терапії Зиннат необхідно визначити, чи спостерігалися у пацієнта в минулому тяжкі реакції підвищеної чутливості до цефуроксиму, інших цефалоспоринів або бета-лактамних лікарських засобів інших типів. Цефуроксим треба з обережністю призначати пацієнтам, які в анамнезі мають випадки нетяжких реакцій підвищеної чутливості до інших бета-лактамних лікарських засобів.

Застосування цефуроксиму аксетила (так само, як і інших антибіотиків) може призвести до надмірного росту Candida. Тривале лікування може також призвести до надмірного росту інших нечутливих мікроорганізмів (наприклад, Enterococci, Clostridium difficile), що може, в свою чергу, вимагати припинення лікування.

При застосуванні антибіотиків може розвинутися псевдомембранозний коліт, який може проявлятися від легкої форми до загрозливого для життя стану. Тому важливо мати це на увазі, якщо у пацієнтів виникає тяжка діарея під час або після антибактеріальної терапії. Якщо виникає тривала або виражена діарея або пацієнт відчуває різку переймоподібні болі в животі, лікування повинно бути негайно припинено, і пацієнту слід провести ретельне обстеження.

Під час лікування хвороби Лайма спостерігалася реакція Яриша-Герксгеймера, яка виникає безпосередньо через бактерицидну дію Зинната на мікроорганізм, що спричиняє хворобу Лайма, - спирохету Borrelia burgdorferi. Пацієнтам необхідно пояснити, що це звичайний наслідок антибіотикотерапії хвороби Лайма, який проходить без лікування.

При проведенні послідовної терапії час переходу з парентеральної терапії на пероральну визначається тяжкістю інфекції, клінічним станом пацієнта та чутливістю патогенного мікроорганізму. При відсутності клінічного покращання протягом 72 годин парентеральную терапію слід продовжувати.

Застосування в період вагітності та годування груддю. Не рекомендується.

Побічні ефекти

Побічні дії при застосуванні цефуроксиму аксетила виражені помірно і має в основному оборотний характер.

Інфекції та інвазії. Часто: надмірний ріст Candida. Невідомо: надмірний ріст Clostridium difficile.

З боку крові та лімфатичної системи. Часто: еозинофілія. Нечасто: позитивний тест Кумбса, тромбоцитопенія, лейкопенія (інколи глибока). Дуже рідко: гемолітична анемія.

З боку імунної системи. Реакції гіперчутливості. Нечасто: шкірний висип. Рідко: кропив'янка, свербіж. Дуже рідко: медикаментозна гарячка, сироваткова хвороба, анафілактичний шок. Невідомо: реакція Яриша-Герксгеймера.

З боку нервової системи. Часто: головний біль, запаморочення.

З боку травного тракту. Часто: гастроентерологічні розлади, включаючи діарею, нудоту, біль у животі. Нечасто: блювання. Рідко: псевдомембранозний коліт

З боку травної системи. Часто: транзиторне підвищення рівня печінкових ферментів (АЛТ, АСТ, ЛДГ). Дуже рідко: жовтяниця (головним чином холестатична), гепатит.

З боку шкіри та підшкірної тканини. Дуже рідко: поліморфна еритема, синдром Стівенса-Джонсона, токсичний епідермальний некроліз (екзантематозний некроліз). Невідомо: ангіоневротичний набряк.

Аналоги Зіннату 500

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся