Зацеф - інструкція, застосування, аналоги препарату

Зацеф фото упаковки

Застосування Зацефу

Зацеф - склад і форма випуску препарату

Зацеф: як приймати препарат

Зацеф - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Зацефу

Антибактеріальні засоби для системного застосування.

Діюча речовина - цефтазидим - бактерицидний цефалоспориновий антибіотик, механізм дії якого пов’язаний із порушенням синтезу стінок бактеріальної клітини. Має високу активність щодо широкого спектра грампозитивних і грамнегативних бактерій, включаючи штами, резистентні до гентаміцину та до інших аміноглікозидів. Дуже стійкий до дії більшості β-лактамаз, що продукуються як грампозитивними, так і грамнегативними мікроорганізмами. Цефтазидим виявляє високу активність in vitro та діє у межах вузького діапазону мінімальної інгібуючої концентрації (МІК) проти більшості збудників інфекцій.

Застосування Зацефу

Лікування наведених нижче інфекцій у дорослих та дітей, включаючи новонароджених:

  • внутрішньолікарняна пневмонія;
  • інфекції дихальних шляхів у хворих на муковісцидоз;
  • бактеріальний менінгіт;
  • хронічний середній отит;
  • злоякісний зовнішній отит;
  • ускладнені інфекції сечовивідних шляхів;
  • ускладнені інфекції шкіри та м’яких тканин;
  • ускладнені інфекції черевної порожнини;
  • інфекції кісток і суглобів;
  • перитоніт, пов’язаний з проведенням діалізу у хворих, які знаходяться на безперервному амбулаторному перитонеальному діалізі.

Лікування бактеріємії, що виникає у пацієнтів у результаті будь-якої з наведених вище інфекцій.

Цефтазидим можна застосовувати для лікування хворих із нейтропенією та гарячкою, що виникають у результаті бактеріальної інфекції.

Цефтазидим можна застосовувати для профілактики інфекційних ускладнень при операціях на передміхуровій залозі (трансуретральна резекція).

При призначенні цефтазидиму слід враховувати його антибактеріальний спектр, спрямований головним чином проти грамнегативних аеробів.

Цефтазидим слід застосовувати з іншими антибактеріальними засобами, якщо очікується, що ряд мікроорганізмів, що спричинили інфекцію, не підпадають під спектр дії цефтазидиму.

Зацеф - склад і форма випуску препарату

Форма випуску - порошок для розчину для інʼєкцій.

Склад. Діюча речовина: цефтазидим.

1 флакон містить 1 г цефтазидиму (у вигляді цефтазидиму пентагідрату стерильного у перерахуванні на 100 % сухий цефтазидим).

Допоміжна речовина: натрію карбонат.

Зацеф: як приймати препарат

Доза залежить від тяжкості захворювання, чутливості, локалізації та типу інфекції, а також від віку пацієнта та функції нирок.

Дорослі та діти ≥ 40 кг (інтермітуюче введення):

  • інфекції дихальних шляхів у хворих на муковісцидоз: 100-150 мг/кг маси тіла/на добу кожні 8 годин, максимально до 9 г на добу;
  • фебрильна нейтропенія, внутрішньолікарняна пневмонія, бактеріальний менінгіт, бактеріємія: 2 г кожні 8 годин;
  • інфекції кісток і суглобів, ускладнені інфекції шкіри та м’яких тканин, ускладнені інтраабдомінальні інфекції, перитоніт, пов’язаний з безперервним амбулаторним перитонеальним діалізом: 1-2 г кожні 8 годин;
  • ускладнені інфекції сечовивідних шляхів: 1-2 г кожні 8 або 12 годин;
  • профілактика інфекційних ускладнень при операціях на передміхуровій залозі (трансуретральна резекція): 1 г під час індукції в анестезію, 1 г у момент видалення катетера;
  • хронічний середній отит, злоякісний зовнішній отит: 1-2 г кожні 8 годин.

Дорослі та діти ≥ 40 кг (постійна інфузія):

  • фебрильна нейтропенія, внутрішньолікарняна пневмонія, інфекції дихальних шляхів у хворих на муковісцидоз, бактеріальний менінгіт, бактеріємія, інфекції кісток і суглобів, ускладнені інфекції шкіри та м’яких тканин, ускладнені інтраабдомінальні інфекції, перитоніт, пов’язаний з безперервним амбулаторним перитонеальним діалізом: вводиться навантажувальна доза 2 г з наступним постійним інфузійним введенням від 4 до 6 г кожні 24 години.

Немовлята та діти віком > 2 місяців та масою тіла < 40 кг (інтермітуюче введення):

  • ускладнені інфекції сечовивідних шляхів, хронічний середній отит, злоякісний зовнішній отит: 100-150 мг/кг маси тіла/добу у 3 прийоми, максимально 6 г на добу;
  • нейтропенія у дітей, інфекції дихальних шляхів у хворих на муковісцидоз, бактеріальний менінгіт, бактеріємія: 150 мг/кг маси тіла/добу у 3 прийоми, максимально 6 г на добу;
  • інфекції кісток і суглобів, ускладнені інфекції шкіри та м’яких тканин, ускладнені інтраабдомінальні інфекції, перитоніт, пов’язаний із безперервним амбулаторним перитонеальним діалізом: 100-150 мг/кг маси тіла/добу у 3 прийоми, максимально 6 г на добу.

Немовлята та діти віком > 2 місяців та масою тіла < 40 кг (постійна інфузія):

  • фебрильна нейтропенія, внутрішньолікарняна пневмонія, інфекції дихальних шляхів у хворих на муковісцидоз, бактеріальний менінгіт, бактеріємія, інфекції кісток і суглобів, ускладнені інфекції шкіри та м’яких тканин, ускладнені інтраабдомінальні інфекції, перитоніт, пов’язаний із безперервним амбулаторним перитонеальним діалізом: вводиться навантажувальна доза 60-100 мг/кг маси тіла з наступним постійним інфузійним введенням 100-200 мг/кг маси тіла на добу, максимально до 6 г на добу.

Немовлята та діти віком ≤ 2 місяців (інтермітуюче введення):

  • більшість інфекцій - 25-60 мг/кг маси тіла/добу у 2 прийоми.

Зацеф - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання. Підвищена чутливість до цефтазидиму пентагідрату або до інших компонентів препарату.

Підвищена чутливість до цефалоспоринових антибіотиків.

Наявність в анамнезі тяжкої гіперчутливості (наприклад, анафілактичні реакції) до інших β-лактамних антибіотиків (пеніциліни, монобактами та карбапенеми).

Побічні ефекти. Кандидоз (включаючи вагініт і кандидозний стоматит). Анафілаксія (включаючи бронхоспазм та/або артеріальну гіпотензію). Еозинофілія, тромбоцитоз, лейкопенія, нейтропенія, тромбоцитопенія, лімфоцитоз, гемолітична та апластична анемії, агранулоцитоз, геморагії. Запаморочення, головний біль, парестезії. Повідомлялося про випадки неврологічних ускладнень, таких як тремор, міоклонія, судоми, енцефалопатія та кома у пацієнтів з нирковою недостатністю, для яких доза цефтазидиму не була відповідно знижена.

Флебіт або тромбофлебіт у місці введення препарату. Діарея, нудота, блювання, біль у животі, коліт (у т.ч. псевдомембранозний коліт, який може бути пов’язаний із Clostridium difficile), порушення смаку. Інтерстиціальний нефрит, гостра ниркова недостатність. Транзиторне підвищення рівня печінкових ферментів (АлАТ, АсАТ, ЛДГ, ГГТ, лужна фосфотаза), жовтяниця.

Макулопапульозні висипання, кропивʼянка, свербіж, ангіоневротичний набряк, поліморфна еритема, синдром Стівенса-Джонсона, токсичний епідермальний некроліз. Біль та/або запалення в місці внутрішньомʼязової ін'єкції, медикаментозна гарячка. Сплутаність свідомості, галюцинації. Позитивний тест Кумбса (спостерігається приблизно у 5 % пацієнтів, що може впливати на визначення групи крові). Як і при застосуванні інших цефалоспоринів, іноді відзначалося транзиторне підвищення рівня сечовини, азоту сечовини та/або креатиніну у плазмі крові.

Аналоги Зацефу

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся