Триампур - інструкція, застосування, аналоги препарату

Триампур фото упаковки

Застосування Триампур  

Триампур - склад і форма випуску препарату

Триампур: як приймати препарат

Триампур - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Триампур 

Діуретики з помірно вираженою активністю в комбінації з калійзберігаючими засобами. 

Як триамтерен, так і гідрохлоротіазид є діуретиками з помірно вираженою дією, фармакологічні та клінічні властивості яких добре вивчені, які посилюють вплив один одного на водний баланс та баланс електролітів в організмі, а також взаємно доповнюють один одного.

Застосування Триампур  

  • – Артерiальна гiпертензія;
  •  – набряковий синдром, зумовлений захворюваннями серця, печiнки або нирок, в  основному у випадках, коли необхiдно уникнути втрати калiю в органiзмi;
  •  – при серцевій недостатності у комбінації з серцевими глікозидами, якщо необхiдне додаткове виведення рiдини та зменшення виведення калiю з органiзму.

Триампур - склад і форма випуску препарату

Таблетки. Жовті, круглі, пласкі таблетки з рискою для розлому з одного боку, скошеними непошкодженими краями, гладенькими поверхнями та однаковим зовнішнім виглядом.

Дiючі речовини: триамтерен та гiдрохлоротiазид;

1 таблетка містить: 25 мг триамтерену та 12,5 мг гідрохлоротіазиду;

допоміжні речовини: лактози моногiдрат, крохмаль картопляний, повiдон, кремнiю діоксид колоїдний безводний, натрію крохмальгліколят (тип А), магнiю стеарат.

Триампур: як приймати препарат

Дози препарату та тривалість лікування визначає лiкар iндивiдуально. При тривалому лікуванні прийом препарату Триампур® композитум необхідно припиняти нерізко: заплановану терапію необхідно припиняти, поступово знижуючи дозу препарату.

Таблетки приймати не розжовуючи, після їжі вранці (при одноразовому прийомі) або вранці і в обідній час (при дворазовому).

Для дорослих та дітей з масою тiла бiльше 50 кг зазвичай дiють такi схеми дозування препарату:

Артеріальна гіпертензія.

Початкова доза препарату – по 2 таблетки 2 рази на добу (вранці та опівдні). Потім дозу знижувати до 2 таблеток на добу (2 таблетки вранці чи по 1 таблетці вранці та опівдні). При додатковому прийомi iнших гiпотензивних засобiв добова доза також становить

2 таблетки.

Набряковий синдром.

На початку лiкування вранцi та опiвднi приймати по 2-4 таблетки препарату. Пiдтримуюча доза становить 1 таблетку на добу, яку приймати кожного дня вранцi, або

2 таблетки через день (по 1 таблетцi вранцi та опiвднi). При необхiдностi цю пiдтримуючу дозу можна підвищити до 4 таблеток на добу.

Супровідна терапiя при лiкуваннi серцевої недостатностi глiкозидами.

Дози препарату добираються залежно вiд даних обстеження хворого. Зазвичай хворим слід призначати по 2 таблетки на добу, при необхідності – максимально 4 таблетки на добу.

У разi зниженої функцiї нирок (концентрація креатиніну в сироватці крові 1,5-1,8 мг/

100 мл або клiренс креатиніну 50-30 мл/хв) добова доза має бути не більше 1 таблетки.

Триампур - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання.

  • Гіперчутливість до триамтерену, гідрохлоротіазиду або до будь-якого компонента препарату, інших тіазидів або сульфаніламідів.
  • Порушення ниркової функції (кліренс креатиніну нижче 30 мл/хв, рівень креатиніну у сироватці крові вище 200 ммоль/л) чи прогресуюча ниркова недостатність з олігурією та уремією.
  • Гострий гломерулонефрит.
  • Анурiя.
  • Тяжкі порушення функцiї печiнки (прекома та кома).
  • Порушення електролiтногo бaлaнсу (гіперкаліємія, резистентна до терапії гіпокаліємія, гіперкальціємія, тяжка гіпонатріємія) або зменшення об'єму циркулюючої кровi.
  • Одночасне застосування з іншими калійзберігаючими діуретиками або препаратами, що містять калій.
  • Симптоматична гіперурикемія (подагра).

Побічні реакції.

  • З боку крові та лімфатичної системи:апластична анемія, гемолітична анемія, пригнічення кровотворення, лейкопенія, тромбоцитопенія, нейтропенія, агранулоцитоз, мегалобластична анемія в разі, якщо перед цим існувала недостатність фолієвої кислоти, гемоліз, тромбози та емболії внаслідок гемоконцентрації.
  • З боку серцево-судинної системи: зміни ЕКГ, посилене серцебиття, зниження артеріального тиску, аритмія. Можливе порушення ортостатичної регуляції з запамороченням, порушення свідомості або схильність до втрати свідомості.
  • З боку нервової системи: атаксія, летаргія, сонливість, сухість у роті, відчуття спраги, головний біль, запаморочення, нервозність, судоми, сплутаність свідомості, судинний колапс, шок, парестезія, депресія, дезорієнтація, зміни настрою.
  • З боку органів зору:незначні порушення зору та кольоросприйняття (бачення у жовтому світлі, погіршення існуючої короткозорості або зменшення сльозовиділення (особливо при носінні контактних лінз).
  • З боку органів слуху та лабіринту:порушення ортостатичної регуляції із запамороченням, обнубіляцією свідомості або схильністю до колапсу.
  • З боку дихальної системи: інтерстиціальна пневмонія, набряк легенів, респіраторний дистрес-синдром.  
  • З боку травного тракту:нудота, блювання, діарея, біль в епігастральній ділянці, судомні симптоми у ділянці живота, панкреатит, сухість у роті, відчуття спраги, запор. Цих побічних дій, як правило, можна уникнути, якщо препарат приймати після їди. Можлива адинамія гладкої мускулатури травного тракту з запором та частковою кишковою непрохідністю аж до паралітичної кишкової непрохідності.
  • Гепатобіліарні порушення: жовтяниця, геморагічний панкреатит та при існуючому холелітіазі – гострий холецистит, підвищення рівнів печінкових ферментів.
  • З боку нирок та сечовивідних шляхів: переважно на початку лікування може спостерігатися тимчасове підвищення рівня сечовини, креатиніну крові; прийом великих доз препарату та/або надмірний діурез можуть викликати гемоконцентрацію внаслідок зневоднення та гіповолемії; посилення гострої ниркової недостатності та абактеріальні інтерстиціальні нефрити з наступною гострою нирковою недостатністю, нефролітіаз.
  • З боку шкіри: алергічні порушення з боку шкіри, такі як пурпура, свербіж, кропив'янка, висип, шкірний еритематоз, фотоалергічний висип на шкірі, гарячка, токсичний епідермальний некроліз, васкуліт.
  • З боку опорно-рухового апарату та м'язів: гіпотонія м'язів скелета, м'язові судоми, напруження м'язів, деформація м'язів, судоми литкових м'язів.
  • З боку обміну речовин: погіршення переддіабетичного або діабетичного стану через підвищення рівню цукру у крові; гіперкаліємія, гіпокаліємія, гіпонатріємія, гіпомагніємія, гіпохлоремія, гіперглікемія, гіперкальціємія та метаболічний ацидоз (у разі довготривалого безперервного застосування), електролітний дисбаланс. У схильних до цього пацієнтів залежно від прийнятої загальної дози може підвищуватись рівень ліпідів у крові. На початку лікування в крові час від часу може виникати тимчасове збільшення креатиніну та збільшення сечової кислоти у крові, що може спровокувати напади подагри у деяких хворих, які схильні до цього.
  • З боку імунної системи : анафілактичні реакції/анафілактоїдні реакції, шок, раптовий набряк легенів (системні анафілактичні реакції, спричинені циркулюючими імунними комплексами), некротизуючий васкуліт, загострення системного червоного вовчака.
  • З боку репродуктивної системи: порушення статевої функції, імпотенція, зниження лібідо.
  • Загальні розлади: підвищена втомлюваність, слабкість, виснаження, біль.
  • Є повідомлення, що прийом триамтерену є причиною виникнення таких реакцій як підвищена фоточутливість, підвищення рівня концентрації сечової кислоти та патологічні зміни формули крові. У пацієнтів з підвищеною чутливістю до препарату можуть спостерігатися конкременти в нирках та мегалобластна анемія.
  • Повідомлялося, що гідрохлоротіазид може знижувати переносимість глюкози, спричинити глюкозурію, прояви латентного діабету, сіалоаденіту, розвиток синдрому Стівенса-Джонсона, шоку, гіперхлоремічного алкалозу, який, у свою чергу може спричинити гепатоенцефалопатію та печінкову кому.

Аналоги Триампур 

Спінол-Н

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся