Тропікамід - інструкція, застосування, аналоги препарату

Тропікамід фото упаковки

Застосування Тропікаміду

Тропікамід – склад і форма випуску препарату

Тропікамід: як приймати препарат

Тропікамід – протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Тропікаміду

Засоби, що застосовуються в офтальмології. Антихолінергічний засіб, який блокує М-холінорецептори сфінктера зіниці та циліарного м’яза, спричиняючи мідріаз. Тропікамід діє подібно до атропіну, але циклоплегічний та мідріатичний ефектнастає швидше і є нетривалим.

0,5% розчин можна застосовувати для досягнення мідріазу з незначною циклоплегією. Застосування 1% розчину також спричиняє параліч акомодації.

Застосування Тропікаміду

Для досягнення мідріазу та циклоплегії при проведенні обстеження в офтальмології.

Тропікамід – склад і форма випуску препарату

Форма випуску - краплі очні.

Склад. Діюча речовина: tropicamide.

Краплі очні 1 %: 1 мл препарату містить тропікаміду 10 мг у перерахуванні на 100 % суху речовину;

краплі очні 0,5 %: 1 мл препарату містить тропікаміду 5 мг в перерахуванні на 100 % суху речовину.

Допоміжні речовини: динатрію едетат, бензалконію хлорид, натрію хлорид, кислота хлористоводнева розведена, вода для ін’єкцій.

Тропікамід: як приймати препарат

Перед початком процедури слід ретельно вимити руки з милом. Переконайтеся, що флакон та крапельниця цілі. Відкриття флакона проводиться проколом верхньої частини горловини поворотом ковпачка до упору. Перед проведенням процедури не торкатися слизової оболонки очей та інших частин тіла крапельницею флакона, оскільки це може спричинити забруднення препарату. Перед застосуванням Тропікаміду-Фармак необхідно зняти м’які контактні лінзи. Надіти їх знову можна не раніше ніж через 15 хвилин з моменту закапування препарату.

Пацієнту слід нахилити голову назад, змістити нижню повіку ока вказівним пальцем так, щоб утворилася кишеня. Другою рукою слід тримати флакон вниз крапельницею так близько до ока, наскільки це можливо, не торкаючись слизової оболонки. Дивлячись вгору, слід м’яко стиснути стінки флакона так, щоб в утворену нижньою повікою кишеню потрапила одна крапля. Потім відпустити нижню повіку та закрити око, протягом 2-3 хвилин злегка нахилити голову вниз, неначе дивитеся на підлогу. Спробувати не кліпати або закрити очі. Натиснути обережно пальцем у проекції слізного каналу для зниження реабсорбції. Видалити зайву рідину з обличчя тканиною. Не слід витирати і ополіскувати крапельницю флакона. Не слід торкатися краю флакона. Після кожного застосування слід щільно закривати флакон. Вимити руки, щоб видалити залишки препарату.

Не застосовувати більше 28 днів після першого відкриття флакона. Перед застосуванням слід перевірити термін придатності препарату.

Як повідомлялося, застосування тропікаміду для циклоплегії у дітей може бути недостатнім, що може потребувати більш потужного циклоплегічного агенту, такого як атропін. Не застосовувати препарат у концентрації більше 0,5% немовлятам.

Для дослідження стану кришталика і визначення рефракції: закапати 1-2 краплі 1% розчину двічі з інтервалом 5 хвилин, при необхідності пролонгації мідріатичного ефекту через 20-30 хвилин додатково закапати ще 1 краплю препарату.

Фундоскопія: закапати 1-2 краплі 0,5% розчину за 15-20 хвилин до обстеження.

При застосуванні кількох офтальмологічних лікарських засобів слід застосовувати їх з інтервалом 5 хвилин. Очні мазі слід застосовувати в останню чергу.

Діти. Не застосовувати 1% розчин тропікаміду немовлятам.

Тропікамід може спричиняти розлади центральної нервової системи, які можуть бути небезпечними для дітей, особливо немовлят.

Надмірне застосування дітям може спричиняти симптоми системної інтоксикації. Необхідно дуже обережно застосовувати лікарський засіб немовлятам, дітям молодшого віку або недоношеним дітям, дітям із синдромом Дауна, зі спастичним паралічем або церебральними порушеннями.

Пацієнтів слід попередити, що цей препарат не повинен потрапити до рота дитини, а також про необхідність мити свої руки та руки дитини після застосування препарату.

Тропікамід – протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання. Гіперчутливість до діючої речовини або до будь-якої допоміжної речовини.

Закритокутова глаукома або підозра на закритокутову глаукому.

Побічні ефекти. Нижчезазначені побічні реакції були визнані такими, що пов’язані із застосуванням тропікаміду у вигляді місцевого офтальмологічного засобу.

Часто: фотофобія, біль в очах, затуманення зору, відчуття дискомфорту в очах, порушення акомодації.

Нечасто: головний біль; підвищення внутрішньоочного тиску, подразнення очей, очна гіперемія.

Рідко: брадикардія, тахікардія, аритмія; психотичні розлади, галюцинації, аномальна поведінка, дезорієнтація; порушення координації; кон’юнктивіт, набряк очей, точковий кератит; припливи, збліднення, синкопе, артеріальна гіпотензія; сухість у носі; блювання, нудота, запор, сухість у роті; висипання, сухість шкіри; дизурія, затримка сечовиділення.

Частота невідома: запаморочення; свербіж очей; подовження дії препарату.

Циклоплегічні препарати можуть підвищувати внутрішньоочний тиск, а також спровокувати закритокутову глаукому у пацієнтів зі схильністю до цього захворювання.

Препарат може викликати реакції гіперчутливості у деяких пацієнтів.

Цей лікарський засіб може спричиняти розлади центральної нервової системи, які можуть бути небезпечними для дітей. Рекомендується з особливою обережністю застосовувати препарат дітям та пацієнтам, чутливим до алкалоїдів беладони, через підвищений ризик виникнення системної токсичності. У дітей можлива поява висипу, а у немовлят можливе здуття живота. Повідомлялося про психотичні реакції, розлади поведінки і кардіореспіраторний колапс у дітей при застосуванні лікарських препаратів цієї групи.

Інші токсичні прояви антихолінергічних лікарських засобів включають сухість слизових оболонок, зниження секреції потових залоз, зменшення моторики шлунково-кишкового тракту, зниження бронхіальної та сльозової секреції.

Аналоги Тропікаміду

  • Мідріатікум
  • Мідріацил

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся