Тербінафін - інструкція, застосування, аналоги препарату

Тербінафін фото упаковки

Застосування Тербінафіну

Тербінафін - склад і форма випуску препарату

Тербінафін: як приймати препарат

Тербінафін - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Тербінафіну

Протигрибкові препарати для системного застосування. Тербінафін є аліламіном, який має широкий спектр дії проти грибкових інфекцій шкіри, волосся і нігтів, спричинених дерматофітами. У низьких концентраціях тербінафін чинить фунгіцидну дію щодо дерматофітів, пліснявих і деяких диморфних грибів. Активність щодо дріжджових грибів залежно від їхнього виду може бути фунгіцидною або фунгістатичною.

Застосування Тербінафіну

Грибкові інфекції шкіри і нігтів, спричинені Trichophyton (наприклад, Т. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, T. violaceum), Microsporum canis та Epidermophyton floccosum.

1. Тербінафін для перорального застосування показаний для лікування стригучого лишаю (трихофітія гладкої шкіри, трихофітія промежини і дерматофітія стоп) у тих випадках, коли локалізація ураження, вираженість або поширеність інфекції зумовлюють доцільність пероральної терапії.

2. Тербінафін для перорального застосування показаний для лікування оніхомікозу.

Тербінафін - склад і форма випуску препарату

Форма випуску – таблетки.

Склад. Діюча речовина: terbinafin.

1 таблетка містить тербінафіну гідрохлориду (у перерахунку на тербінафін) 250 мг.

Допоміжні речовини: лактоза, моногідрат; магнію стеарат; целюлоза мікрокристалічна; кремнію діоксид колоїдний безводний; поліетиленгліколь-1500;натрію кроскармелоза.

Тербінафін: як приймати препарат

Застосовувати внутрішньо.

Дорослі. 250 мг 1 раз на добу. Тривалість лікування залежить від характеру і тяжкості перебігу захворювання.

Діти. Застосування не рекомендується цій віковій категорії пацієнтів.

Інфекції шкіри. Рекомендована тривалість лікування:

  • дерматофітія стоп (міжпальцева, підошовна/типу «мокасини») - 2-6 тижнів;
  • трихофітія гладкої шкіри – 4 тижні;
  • трихофітія промежини – 2-4 тижні;
  • шкірний кандидоз – 2-4 тижні.

Повне зникнення симптомів інфекції може настати лише через декілька тижнів після виявлення відсутності збудників за допомогою лабораторного контролю.

Інфекції волосистої частини голови. Рекомендована тривалість лікування у разі грибкового ураження волосистої частини голови - 4 тижні. Грибкове ураження волосистої частини голови спостерігається переважно у дітей.

Оніхомікоз. Тривалість лікування для більшості пацієнтів - від 6 тижнів до 3 місяців. Періоди лікування тривалістю менше 3 місяців можна передбачувати для пацієнтів з ураженням нігтів на пальцях рук, нігтів на пальцях ніг, крім великого пальця, або для пацієнтів молодшого віку. При лікуванні уражень нігтів на пальцях ніг зазвичай достатньо 3 місяців, хоча для деяких пацієнтів може бути необхідним лікування тривалістю 6 місяців або довше. Пацієнтів, яким необхідне більш тривале лікування, можна визначити за зниженою швидкістю росту нігтів протягом перших тижнів лікування.

Повне зникнення симптомів інфекції може настати лише через декілька тижнів після виявлення відсутності збудників за допомогою лабораторного контролю. Це пов’язано з відростанням здорового нігтя.

Пацієнти із порушеннями функції печінки. Тербінафін у таблетках не рекомендується застосовувати пацієнтам із хронічним або активним захворюванням печінки.

Пацієнти із порушеннями функції нирок. Застосування тербінафіну у таблетках пацієнтам із порушеннями функції нирок не було належним чином вивчено, тому не рекомендується цій групі хворих.

Діти. Оскільки дотепер дані щодо застосування препарату дітям, як і раніше, обмежені, його не рекомендується призначати цій віковій категорії пацієнтів.

Тербінафін - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання. Гіперчутливість до тербінафіну або до допоміжних речовин препарату.

Гострі або хронічні захворювання печінки.

Побічні ефекти. Тербінафін добре переноситься. Побічні реакції зазвичай слабко або помірно виражені та мають скороминущий характер.

Аналоги Тербінафіну

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся