Тамоксифен – інструкція, застосування, аналоги препарату

Тамоксифен фото упаковки

Застосування Тамоксифену

Тамоксифен: склад і форма випуску препарату

Тамоксифен: як приймати препарат

Тамоксифен: протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Тамоксифену

Тамоксифен – це лікарський препарат, антагоніст естрогену, що застосовується для лікування раку молочної залози, пригнічує дію естрогенів.

Застосування Тамоксифену

Тамоксифен застосовується:

  • для ад'ювантної хіміотерапії після первинного лікування раку молочної залози;
  • при метастатичному раку молочної залози.

Тамоксифен: склад і форма випуску препарату

Тамоксифен випускається у формі таблеток майже білого кольору, круглі з насічкою з одного боку.

Діюча речовина – tamoxifen citrate. 1 таблетка містить 30,4 мг тамоксифену цитрату (що еквівалентно 20 мг тамоксифену)

Допоміжні речовини – лактоза, крохмаль кукурудзяний, целюлоза мікрокристалічна, кремнію діоксид колоїдний, магнію стеарат.

Тамоксифен: як приймати препарат

Початкова доза регулюється відповідно до загального стану пацієнта. Доза в нормі становить 20-40 мг на добу, яку слід приймати один або розділити на два прийоми. Як правило, доза 20 мг/добу досить ефективна для лікування. Тривалість лікування залежить від тяжкості перебігу хвороби. Звичайно лікування є тривалим.

Для ад'ювантної терапії раннього гормон-рецептор позитивного підтипу раку молочної залози рекомендована тривалість лікування становить не менше 5 років. Оптимальна тривалість терапії тамоксифеном досі не встановлена.

Таблетки ковтають не розжовуючи, запиваючи достатньою кількістю рідини.

Лікування особливих груп пацієнтів. Для літніх хворих, а також пацієнтів з порушеннями функції печінки або нирок корекція доз не потрібна. Діти. Рекомендації з лікування тамоксифеном дітей досі не розроблені.

Тамоксифен: протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання

  • Підвищена чутливість до тамоксифену або інших компонентів препарату.
  • Тяжка тромбоцитопенія, лейкопенія.
  • Важка гіперкальціємія.
  • Одночасне застосування анастразол і тамоксифену.
  • Вагітність і період годування груддю.

Особливості застосування

Хворі з естроген-рецептор-позитивними пухлинами і пацієнтки в постменопаузі краще відповідають на терапію тамоксифеном.

Тамоксифен слід з обережністю призначати пацієнтам з порушеннями функції печінки або нирок, цукровим діабетом, тромбоемболічні захворювання в анамнезі, а також офтальмологічними порушеннями.

У жінок передклімактеричного віку, застосовують тамоксифен для лікування раку молочної залози, можливе припинення менструацій.

Повідомлялося про підвищену частоту розвитку змін в ендометрії, включаючи гіперплазію, поліпи, рак і саркому матки (переважно злоякісні мюллеровский змішані пухлини) у хворих, які лікувалися тамоксифеном. Частота і характер цих змін свідчать про те, що вони можуть бути викликані естрогенною дією тамоксифену.

Перед початком лікування, а також кожні 6 місяців у подальшому пацієнтки повинні проходити гінекологічне обстеження.

Необхідно уважно стежити за ознаками можливого розвитку гіперплазії ендометрія у хворих, які приймають тамоксифен для профілактики раку молочної залози.

Під час клінічних досліджень після лікування тамоксифеном раку молочної залози були відзначені випадки розвитку інших первинних пухлин, локалізованих не в ендометрії або протилежній молочній залозі.

При наявності у пацієнта захворювань печінки в анамнезі необхідно ретельно контролювати функцію печінки.

Рекомендується періодично контролювати кількість формених елементів крові, в тому числі тромбоцитів, показники функції печінки і рівень кальцію у сироватці крові.

При лікуванні тамоксифеном збільшується ризик розвитку венозної тромбоемболії.

При відстроченій мікрохірургічній реконструкції грудей, тамоксифен може збільшити ризик микроваскулярных ускладнень, пов'язаних з пересадженим клаптем.

Застосування тамоксифену може давати позитивні результати при перевірці на допінг.

Вплив їжі на абсорбцію тамоксифену не вивчали. Однак малоймовірно, що прийом їжі може впливати на рівноважні фармакокінетичні показники тамоксифену.

Препарат містить лактозу, що треба враховувати хворим з непереносимістю лактози і галактози.

Застосування в період вагітності та годування груддю. Протипоказаний.

Побічні ефекти

  • З боку системи крові та лімфатичної системи. Часто: транзиторна анемія. Нечасто: лейкопенія, транзиторна тромбоцитопенія. Рідкісні: агранулоцитоз, нейтропенія. Рідкісні: панцитопенія.
  • З боку імунної системи. Часто: реакції гіперчутливості, ангіоневротичний набряк.
  • З боку ендокринної системи. Дуже часто: припливи. Нечасто: гіперкальціємія.
  • Розлади метаболізму. Дуже часто: затримка рідини в організмі. Часто: підвищення рівня тригліцеридів у сироватці крові, анорексія. Рідкісні: важка гіпертригліцеридемія, що іноді супроводжується панкреатитом.
  • З боку нервової системи. Часті: запаморочення, головний біль, сонливість, порушення чутливості (парестезії, дисгевзія).
  • Психічні розлади. Нечасті: депресія.
  • З боку органів зору. Часто: зниження гостроти зору, помутніння рогівки, розвиток катаракти і ретинопатії. Ймовірно, ці ефекти залежать від доз тамоксифену і тривалості терапії. Вони можуть бути частково оборотними після припинення лікування тамоксифеном. Рідкісні: оптична нейропатія, неврит зорового нерва (рідко спостерігалася втрата зору).
  • З боку судинної системи. Часто: припливи крові до обличчя, ішемічні цереброваскулярні події, судоми нижніх кінцівок, тромбоз, інсульт. При терапії тамоксифеном у поєднанні з іншими цитотоксичними препаратами може зростати ризик тромбоемболічних подій, в тому числі венозна тромбоемболія: тромбоз глибоких вен та тромбоемболія легеневої артерії. Нечасто: інсульт.
  • З боку дихальної системи, органів грудної клітки та середостіння. Нечасто: інтерстиціальний пневмоніт.
  • З боку шлунково-кишкового тракту. Дуже часто: нудота Часто: блювання, запор, діарея.
  • З боку травної системи. Часто: зміна рівня печінкових ферментів, жирова інфільтрація печінки. Нечасто: цироз, жировий гепатоз. Рідкісні: холестаз, гепатит, жовтяниця, некротичний гепатит, гепатоцелюлярні поразки, печінкова недостатність. Іноді більш тяжкі печінкові розлади приводили до летального результату.
  • З боку шкіри та підшкірних тканин. Дуже часто: шкірні висипання (у тому числі повідомлялося про поодинокі випадки розвитку поліморфної еритеми, синдрому Стівенса-Джонсона або буллезного Пемфигоид). Часті алопеція, реакції гіперчутливості, у тому числі поодинокі випадки ангіоневротичного набряку. Рідкісні: шкірний васкуліт. Рідкісні: також зафіксовані випадки червоного вовчаку шкіри.
  • З боку кістково-м'язової системи і сполучних тканин. Часто: міалгія.
  • З боку репродуктивної системи та молочних залоз. Дуже часто: вагінальні виділення, порушення менструального циклу та пригнічення менструацій в період пременопаузи, вагінальні кровотечі. Часто: генітальний свербіж, збільшення розмірів маткових фиброид, проліферативні зміни ендометрію (неоплазія ендометрію, гіперплазія і поліпи, зрідка ендометріоз). Нечасто: рак ендометрію. Нечасті: імпотенція у чоловіків, кістозний набряк яєчників, саркома матки (переважно змішані мюллеровский злоякісні пухлини), вагінальні поліпи.
  • Вроджені, спадкові та генетичні розлади. Рідкісні: хронічна гематопорфирия.
  • Ефекти загального характеру і місцеві реакції. Дуже часто: припливи жару, частково обумовлені антиестрогенною ефект тамоксифену, втома. Рідкісні: на початку терапії - болі в кістках і в області ураженої тканини у відповідь на терапію тамоксифеном.

Аналоги Тамоксифену

  • Білем
  • Веро-Тамоксифен
  • Ген-Тамоксифен
  • Інтам-10
  • Йеноксифен

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся