Сертралін - інструкція, застосування препарату аналоги

Сертралін фото упаковки

СЕРТРАЛІН - інструкція, застосування препарату аналоги

Застосування СЕРТРАЛІНУ

СЕРТРАЛІН - склад і форма випуску препарату

СЕРТРАЛІН - як приймати препарат

СЕРТРАЛІН - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги СЕРТРАЛІНУ

СЕРТРАЛІН - інструкція, застосування препарату аналоги

Антидепресант. Селективно блокує зворотне захоплення серотоніну пресинаптичною мембраною нейронів головного мозку і тромбоцитами; незначно впливає на зворотне захоплення норадреналіну і дофаміну. При тривалому застосуванні знижує кількість адренорецепторів у ЦНС.

Застосування СЕРТРАЛІНУ

  • – Лікування і профілактика депресії різної етіології (у т. ч. супроводжується почуттям тривоги).
  • – Обсесивно-компульсивний розлад.
  • – Панічний розлад (з агорафобією або без).
  • – Посттравматичний стресовий розлад.

СЕРТРАЛІН - склад і форма випуску препарату

Капсули. По 25 мг, 50 мг, 100 мг; Капсули тверді 50 мг, по 100 мг табл., вкриті оболонкою 25 мг, 50 мг, 100 мг; Таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 50 мг, по 100 мг.

СЕРТРАЛІН - як приймати препарат

Приймають 1 раз/добу (вранці по можливості або ввечері), незалежно від прийому їжі; при депресії та ОКР лікування препаратом слід починати з дози 50 мг/добу при панічних розладах, ПТСР та соціальної фобії лікування слід починати із застосування відповідної дози препарату гідрохлориду 25 мг/добу через 1 тиждень дозу слід підвищити до 50 мг 1 раз/добу такий режим дозування знижує частоту розвитку побічних ефектів на початковому етапі лікування панічних розладів; титрування дози при депресії, ОКР, панічні розлади, ПТСР та соціальна фобія - якщо ефект від застосування дози 50 мг не достатній, дозу можна підвищувати; корекцію дози слід починати не раніше ніж через 1 тиждень лікування, титраціонна доза 50 мг на тиждень доза не повинна перевищувати 200 мг/добу, корекцію дози слід проводити не частіше 1 рази в тиждень, враховуючи T1/2 сертраліну, що становить 24 год; перші прояви клінічного ефекту спостерігаються протягом 7 днів лікування; однак для повного його розвитку потрібен довший період, особливо при ОКР; дозування протягом довготривалої терапії слід утримувати на найнижчому ефективному рівні з наступним корегуванням залежно від реакції на лікування; безпека та ефективність сертраліну були продемонстровані в дітей з ОКР віком від 13 до 18 років; досвід застосування сертраліну гідрохлориду у дітей віком до 6 років, а також при інших патологіях відсутній; при застосуванні препарату у дітей з ОКР (вік 13-18 років) слід застосовувати дозу 50 мг / добу у випадку відсутності ефекту при прийомі препарату в дозі 50 мг/добу при необхідності можливе її подальше підвищення до 200 мг/добу у віці від 13 до 18 років із депресією чи ОКР, фармакокінетична характеристика сертраліну аналогічна такій у дорослих, проте при підвищенні дози 50 мг у педіатрії слід враховувати нижчу вагу тіла дітей в у порівнянні з дорослими; титрування дози в дітей-T1/2 сертраліну - близько 1 доби; не слід проводити корекцію дози частіше ніж 1 раз на тиждень; у пацієнтів літнього віку (старше 65 років) можна застосовувати ті ж самі дозові режими, що й у молодшому віці (до 65 років); спектр та частота побічних ефектів у цій популяції були аналогічні таким у хворих молодого віку; слід дотримуватися обережності при застосуванні препарату у хворих з патологією печінки при порушеннях функції печінки необхідно зменшити дозу або приймати препарат рідше; сертралін інтенсивно метаболізується в організмі з сечею в незміненому вигляді виводиться лише незначна частина препарату зважаючи на низькі показники виведення сертраліну нирками, дози препарату можна не корегувати при порушеннях функції нирок.

СЕРТРАЛІН - протипоказання, побічні ефекти

Гіперчутливість, одночасне застосування інгібіторів МАО, триптофану або фенфлураміну, нестабільна епілепсія, дитячий вік до 6 років.

  • З боку нервової системи та органів чуття: сонливість, запаморочення, головний біль, інсомнія, сплутаність свідомості, амнезія, атаксія, дискоординація, гіпер- і парестезії, гіперкінези, гіпо- і дискінезія, екстрапірамідні розлади, судоми, мідріаз, ністагм, птоз, гіпорефлексія, агресивність, тривожність, психоз, амнезія, апатія, деперсоналізація, емоційна лабільність, ейфорія, галюцинації, параноїдальні реакції, сомнамбулізм.
  • З боку серцево-судинної системи і крові (кровотворення, гемостаз): артеріальна гіпертензія або артеріальна гіпотензія, серцебиття, біль у грудях, анемія; рідко — тахікардія, колаптоїдний стан.
  • З боку органів ШКТ: сухість у роті, зниження апетиту аж до анорексії (рідко — підвищення апетиту, можливо як наслідок усунення депресії), диспепсичні розлади (метеоризм, нудота, блювання, діарея або нестійкий стілець, запор), спазми в шлунку, біль у животі, панкреатит, зміна печінкових тестів, гепатит, жовтяниця або печінкова недостатність, дисфагія, подразнення слизової оболонки ШКТ, глосит, гіпертрофія ясен, виразковий стоматит.
  • З боку респіраторної системи: відчуття здавлення грудної клітини.
  • З боку сечостатевої системи: затримка еякуляції, зниження лібідо, еректильна дисфункція, аноргазмія, порушення менструального циклу, гінекомастія, пріапізм, дизурія, гіперпролактинемія, галакторея.
  • Алергічні реакції: почервоніння шкіри, кропив'янка; набряклість обличчя або губ; шкірний висип, генералізований свербіж, багатоформна ексудативна еритема.
  • Інші: набряки (у т. ч. періорбітальні), артралгія, лімфаденопатія, підвищене потовиділення, зниження маси тіла, синдром відміни.

Обмеження до застосування

Неврологічні порушення (у т. ч. затримка розумового розвитку), маніакальні стани, епілепсія, печінкова і/або ниркова недостатність, зниження маси тіла, дитячий вік старше 6 років.

Аналоги СЕРТРАЛІНУ

  • Сертралофт
  • А-Депресин
  • Адьювін
  • Асентра
  • Деправін

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся