Стерофундин ISO - інструкція, застосування, аналоги препарату

Стерофундин ISO фото упаковки

Застосування Стерофундину

Стерофундин ISO - склад і форма випуску препарату

Стерофундин ISO: як приймати препарат

Стерофундин ISO - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Стерофундину ISO

Лікарський засіб є ізотонічним розчином електролітів, у якому концентрації електролітів відповідають їх плазмовим концентраціям. Він застосовується для корекції втрат зовнішньоклітинної рідини (тобто втрати води та електролітів у пропорційній кількості). Метою введення розчину є відновлення і підтримання нормальних осмотичних умов у зовнішньоклітинному і внутрішньоклітинному просторі.

Застосування Стерофундину

Показання до застосування препарату: заміщення втрат міжклітинної рідини у разі ізотонічної дегідратації при наявності або загрозі ацидозу.

Стерофундин ISO - склад і форма випуску препарату

Препарат випускається у формі розчину для інфузій. Це прозорий безбарвний розчин, практично вільний від механічних частинок.

Дiючі речовини: натрію хлорид; калію хлорид; магнію хлорид, гексагідрат; кальцію хлорид, дигідрат; натрію ацетат, тригідрат; кислота L-малонова;

1000 мл розчину містять натрію хлориду 6,80 г; калію хлориду 0,30 г; магнію хлориду гексагідрату 0,20 г; кальцію хлориду дигідрату 0,37 г; натрію ацетату тригідрату 3,27 г; кислоти L-малонової 0,67 г;

Концентрація електролітів: натрій – 145 ммоль/л; калій – 4 ммоль/л; магній – 1 ммоль/л; кальцій – 2,5 ммоль/л; хлориди – 127 ммоль/л; ацетати – 24 ммоль/л; малати – 5 ммоль/л;

Допоміжні речовини: вода для ін’єкцій, натрію гідроксид.

Стерофундин ISO: як приймати препарат

Препарат застосовується під медичним наглядом. Дозу cлід визначати залежно від реальної потреби у поповненні рівня води та електролітів.

Дорослі

Максимальна добова доза

Об’єм введеного розчину не повинен перевищувати 40 мл/кг маси тіла на добу(що відповідає 5,8 ммоль натрію на 1 кг маси тіла та 0,16 ммоль калію на 1 кг маси тіла).

Додаткові втрати рідини (наприклад, у зв'язку з гарячкою, діареєю, блюванням тощо) слід компенсувати залежно від об’єму та складу втраченої рідини. У разі дегідратації доза 40 мл/кг маси тіла на добу може бути перевищена.

Дозу слід розраховувати з огляду на тяжкість дегідратації і клінічний станпацієнта.

При лікуванні гострого дефіциту рідини, а саме вираженого або такого, що загрожує життю, гіповолемічного шоку, допускається застосування вищих доз, наприклад, шляхом швидкої інфузії (під тиском).

Максимальна швидкість інфузії

Швидкість інфузії лікарського засобу не повинна перевищувати 100 мл/год.

При лікуванні дегідратації максимальна швидкість інфузії становить 5 мл/кг маси тіла на годину, щовідповідає 0,7 ммоль натрію на 1 кг маси тіла на годину і 20 мікромоль калію на 1 кг маси тіла на годину.

При короткостроковому поповненні внутрішньосудинного об’єму максимальна швидкість інфузії залежить від клінічної ситуації пацієнта.

У ситуаціях, що загрожують життю, можна швидко ввести 500 мл препарату під ручним тиском.

Дітям дозу призначає лікар. Доза залежить від віку, маси тіла, лабораторних показників, клінічного стану та супутньої терапії пацієнта. Препарат можна застосовувати дітям віком від 28 днів за показаннями.

Не слід перевищувати такі добові дози.

Вік

Дози (мл/кг маси тіла на добу)

від 28 днівжиття

160

від 2 місяців

150

12 роки

120

35 років

100

612 років

80

1318 років

70

Додаткові втрати рідини (наприклад, у зв'язку з гарячкою, діареєю, блюванням тощо) слід компенсувати залежно від об’єму та складу втраченої рідини. Дозу слід розраховувати з огляду на тяжкість дегідратації і клінічний стан пацієнта.

Пацієнтам літнього віку в основному застосовуються ті ж дози, що й для дорослих, але слід звертати увагу на пацієнтів з такими захворюваннями, як серцева недостатність або ниркова недостатність, що можуть бути пов'язані з літнім віком.

Препарат призначений тільки для внутрішньовенного введення шляхом інфузії. Стерофундин ISO можна вводити у периферичні вени

Стерофундин ISO - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання до застосування препарату

  • Гіперчутливість до будь-якої діючої або допоміжної речовини, що входить до складу препарату.
  • Гіпергідратація.
  • Тяжка застійна серцева недостатність.
  • Ниркова недостатність з олігурією або анурією.
  • Тяжкий загальний набряк.
  • Гіперкалієміяв тяжкій формі.
  • Гіперкальціємія.
  • Метаболічний алкалоз.
  • Тяжкий метаболічний ацидоз.

Побічні реакції на Стерофундин ISO

  • Можуть з’явитися ознаки передозування
  • Реакції гіперчутливості, включаючи уртикарію.
  • Можлива гіпергідратація, набряк легень, електролітні розлади.
  • Хоча пероральний прийом солей магнію стимулює перистальтику, після внутрішньовенного введення магнію сульфату у рідкісних випадках повідомлялося про паралітичну кишкову непрохідність.
  • Побічні реакції можуть бути пов’язані з технікою введення, включаючи фебрильну відповідь, інфекції у ділянці введення, місцевий біль або місцеві реакції, подразнення вен, тромбоз вен або флебіт, що поширюється з ділянки введення, і екстравазацію. Побічні реакції також можуть бути пов’язані з доданими до розчину медикаментами, природа доданих речовин визначатиме тип будь-яких інших небажаних ефектів.

Аналоги Стерофундину ISO

  • Ацесоль
  • Дарроу розчин
  • Дисоль
  • Ізосол
  • Йоностерил
  • Плазмаліт
  • Плазмовен
  • Рінгера розчин

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся