Седавіт - інструкція, застосування, аналоги препарату

Седавіт фото упаковки

Застосування Седавіту

Седавіт - склад і форма випуску препарату

Седавіт: як приймати препарат

Седавіт - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Седавіту

Седавіт - це снодійний та седативний препарат. Біологічно активні речовини екстрактів лікарських рослин позитивно впливають на функціонування нервової системи і мають переважно седативну, анксіолітичну дію, усувають відчуття страху та напруження.

Застосування Седавіту

Показання.

Стан постійного психічного напруження (синдром менеджера); неврастенія і неврастенічні реакції, що супроводжуються роздратованістю, тривожністю, страхом, втомою, неуважністю, порушенням пам’яті, психічним виснаженням; нейроциркуляторна дистонія за гіпертензивним та кардіальним типом; астенічний синдром (форма гіперстенічна); артеріальна гіпертензія I стадії; безсоння (легкі форми); сверблячі дерматози (екзема, кропив’янка); головний біль, зумовлений нервовим напруженням; мігрень. Застосовують як симптоматичний засіб при клімактеричному синдромі і легких формах дисменореї, а також для лікування симптомів, що виникають при захворюваннях щитовидної залози та цукровому діабеті (крім декомпенсованого цукрового діабету).

Лікарський засіб посилює дію речовин, що чинять седативний вплив на центральну нервову систему, а також алкоголю. Можливе взаємне послаблення дії леводопи і піридоксину гідрохлориду.

Не застосовувати з алкоголем.

Седавіт - склад і форма випуску препарату

Склад:

1 мл лікарського засобу містить:

діючі речовини: Седавіт екстракт рідкий (Extractumsedavitifluidum) (екстрагент – етанол 35 % об/об) (1:4,5) – 0,94 мл з суміші ЛРС: валеріани кореневища з коренями (ValerianaeRhizomacumRadicibus), глоду плоди (Crataegifructus), звіробою трава (Hypericiherba), м’яти перцевої листя (Menthaepiperitaefolium), хмелю шишки (Lupuliflos); піридоксину гідрохлорид (вітамін В6) – 0,6 мг; нікотинамід (вітамін РР) – 3,0 мг;

допоміжна речовина: сорбіт (Е 420).

Лікарська форма. Розчин оральний.

Седавіт: як приймати препарат

Спосіб застосування та дози.

Дорослим та дітям віком від 12 років препарат призначати 3 рази на добу по 5 мл. При необхідності разову дозу збільшувати до 10 мл. У випадку появи небажаних реакцій з боку нервової системи (сонливість, запаморочення) призначати по 2,5 мл вранці і в день та 5 мл на ніч. Інтервал між прийомами – 8 годин. Препарат можна застосовувати одноразово по 5–10 мл за 20–30 хв перед можливим емоційним навантаженням. Препарат приймати нерозведеним або разом з напоями (чай, сік). У випадку появи нудоти препарат необхідно приймати під час їди.

Тривалість лікування залежить від форми та вираженості симптомів захворювання, характеру супутньої терапії, досягнутого ефекту лікування та визначається лікарем.

Діти. Безпека та ефективність препарату Седавіт® для дітей віком до 12 років не встановлена, тому препарат можна застосовувати дітям віком від 12 років.

Седавіт - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання.

Підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату, депресія та стани, що супроводжуються пригніченням діяльності центральної нервової системи, бронхіальна астма, спазмофілія, виражена артеріальна гіпотензія, брадикардія, міастенія, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, ішемічна хвороба серця, захворювання печінки, гіперурикемія, подагра, декомпенсований цукровий діабет, сечокам’яна хвороба.

Побічні реакції.

У поодиноких випадках можуть проявлятися нижченаведені небажані ефекти.

  • Алергічні реакції, включаючи гіперемію, висипання, свербіж, набряки, кропив’янку, анафілактичні реакції, включаючи анафілактичний шок.
  • З боку центральної та периферичної нервової системи: сонливість, втомлюваність, запаморочення, пригнічений емоційний стан, збудження, головний біль, парестезія, слабкість, зниження працездатності.
  • З боку травного тракту: нудота, біль та спазми у животі, блювання, печія,збільшення шлункової секреції, порушення функцій кишечнику (діарея, запор).
  • З боку серцево-судинної системи: брадикардія, зниження артеріального тиску, тахікардія, аритмія.
  • З боку шкіри: фотосенсибілізація у чутливих людей, дерматит, сухість шкіри.
  • З боку опорно-рухового апарату: оніміння кінцівок, м’язова слабкість.
  • З боку обміну речовин: при тривалому застосуванні у високих дозах – зниження толерантності до глюкози.
  • Відхилення біохімічних показників від норми: підвищення рівня аспартатамінотрансферази (АСТ), лактатдегідрогенази (ЛДГ), лужної фосфатази, глюкози в крові, гіперурикемія.

Аналоги Седавіту

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся