Рапідол - інструкція, застосування, аналоги препарату

Рапідол фото упаковки

Застосування Рапідол

Рапідол - склад і форма випуску препарату

Рапідол: як приймати препарат

Рапідол - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Рапідол

Аналгетики та антипіретики. Парацетамол.

Парацетамол (ацетамінофен) являє собою 4-гідроксіацетанілід — ненаркотичний, несаліцилатний аналгетик та антипіретик, аналгетичну активність якого позв'язують з центральною та периферичною дією. 

Підвищує поріг больової чутливості, має слабку протизапальну дію у результаті пригнічення синтезу простагландинів та блокує імпульси на брадикінінчутливих рецепторах.

Застосування Рапідол

Симптоматична терапія болю різного генезу:

  • головний, включаючи мігрень;
  • зубний, у т.ч. при прорізування зубів у дітей;
  • при інфекційно-запальних захворюваннях, які супроводжуються гарячкою, у т.ч. спричиненою вакцинацією;
  • при міалгії, артралгії, невралгіях ревматичного або травматичного характеру;
  • при альгодисменореї.

Рапідол - склад і форма випуску препарату

Круглі таблетки білого кольору з круглим поглибленням у центрі.

діюча речовина: paracetamol;

1 таблетка містить парацетамолу 125 мг або 250 мг, або 500 мг;

допоміжні речовини: кросповідон, магнію стеарат, амонійно-метакрилатний сополімер (тип А), поліакрилатна дисперсія, маніт (Е 421), аспартам (Е 951), кремнію діоксид колоїдний безводний, ароматизатор банана (для таблеток з дозуванням 125 та 250 мг) або чорної смородини (для таблеток з дозуванням 500 мг).

Рапідол: як приймати препарат

Препарат приймають внутрішньо, через 1–2 години після прийому їжі.

Дітям віком до 6 років таблетку розчинити у столовій ложці води або молока (при використанні фруктового соку може з'явитися гіркий присмак).

Дітям віком від 6 років та дорослим розсмоктувати таблетку в ротовій порожнині, не розжовуючи, оскільки вона швидко розчиняється при контакті зі слиною через дисперговану форму таблетки.

Максимальна разова доза парацетамолу — 10–15 мг на кг маси тіла. Максимальна добова доза парацетамолу — 60 мг на кг маси тіла.

Дітям старше 3-ох місяців призначають Рапідол 125 мг із розрахунку: разова доза — 10–15 мг/кг, максимальна добова доза — 40–60 мг/кг.

Кратність введення — до 4 разів на добу, інтервал між прийомом — не менше 4-ох годин.

Дітям старше 3-ох років призначають Рапідол 250 мг 4 рази на добу, інтервал між прийомом — 6 годин. Дітям старше 7-ми років призначають Рапідол 250 мг 6 разів на добу, інтервал між прийомом — 4 години. Дітям старше 9-ти років призначають Рапідол 500 мг 4 рази на добу, інтервал між прийомом — 6 годин. Дорослим та дітям старше 12 років призначають Рапідол 500 мг до 6 разів на добу, інтервал між прийомами — 4 години.

Ниркова недостатність. У випадку тяжкої ниркової недостатності мінімальні інтервали між двома прийомами мають становити не менше 8 годин.

Рапідол - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання

Гіперчутливість до будь-якого компонента препарату, печінкова та ниркова недостатність, фенілкетонурія, генетичний дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, захворювання крові, синдром Жильбера, вроджена гіпербілірубінемія, алкоголізм, виражена анемія, лейкопенія.

Побічні ефекти

  • З боку крові та лімфатичної системи: анемія, сульфгемоглобінемія і метгемоглобінемія (ціаноз, задишка, болі в серці), гемолітична анемія (особливо для хворих із дефіцитом глюкозо-6-фосфатдегідрогенази), тромбоцитопенія, агранулоцитоз, лейкопенія;
  • З боку дихальної системи: бронхоспазм у пацієнтів, чутливих до ацетилсаліцилової кислоти та до інших нестероїдних протизапальних засобів;
  • З боку системи травлення: нудота, біль в епігастрії, підвищення активності печінкових ферментів, як правило, без розвитку жовтяниці, при довготривалому прийомі у високих дозах можливий розвиток гепатотоксичної дії;
  • З боку ендокринної системи: гіпоглікемія, аж до гіпоглікемічної коми;
  • З боку імунної системи: анафілаксія, шкірний свербіж, висип на шкірі та слизових оболонках (зазвичай генералізований висип, еритематозний висип, кропив'янка), ангіоневротичний набряк, мультиформна ексудативна еритема (у т. ч. синдром Стівенса-Джонсона), токсичний епідермальний некроліз (синдром Лайєлла);
  • З боку сечовивідної системи: при довготривалому прийомі можливий розвиток порушення функції нирок;
  • З боку шкіри: кропив'янка, алергічний дерматит (реакції гіперчутливості, включаючи висипання на шкірі, свербіж, набряк Квінке).
  • Біохімічні зміни: підвищення концентрації креатиніну в сироватці крові.

Аналоги Рапідол

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся