Ноофен – інструкція, застосування, аналоги препарату

Ноофен фото упаковки

Застосування Ноофену

Ноофен: склад і форма випуску препарату

Ноофен: як приймати препарат

Ноофен: протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Ноофену

Ноофен – це психостимулюючий та ноотропний лікарський засіб.

Застосування Ноофену

Ноофен приймається, коли діагностуються:

  • Астенічні та тривожно-невротичні стани (емоційна лабільність, погіршення пам’яті, зниження концентрації уваги), неспокій, страх, тривожність, невроз нав’язливих станів.
  • У дітей від 8 років – заїкання, енурез, тики.
  • У людей літнього віку – безсоння, нічний неспокій.
  • Профілактика стресових станів, перед операціями чи болючими діагностичними дослідженнями.
  • Хвороба Меньєра, запаморочення, пов’язане з дисфункцією вестибулярного апарату, профілактика захитування.
  • Як допоміжний засіб під час лікування абстинентного синдрому при алкоголізмі.

Ноофен: склад і форма випуску препарату

Ноофен випускається у формі плоскоциліндричних таблеток від білого до білого з жовтуватим відтінком кольору, з фаскою і рискою з одного боку. По 10 таблеток у блістері. По 2 блістери у картонній пачці.

Діюча речовина – фенібут. 1 таблетка містить фенібуту250 мг;

Допоміжні речовини – лактоза, моногідрат; крохмаль картопляний; кальцію стеарат.

Ноофен: як приймати препарат

Препарат приймають внутрішньо перед їжею.

При астенічних та тривожно-невротичних станах дорослим призначають по 250-500 мг3 рази на добу. Вища разова доза для дорослих – 750 мг, для пацієнтів літнього віку – 500 мг.

Курс лікування становить 2-3 тижні. У разі необхідності курс лікування можна збільшити до 4 – 6 тижнів.

Дітям віком від 8 років – по 250 мг 3 рази на добу, дітям віком від 14 років – дози для дорослих.

При запамороченні, пов’язаному з дисфункцією вестибулярного апарату інфекційного генезу і при хворобі Меньєра Ноофен призначають по 750 мг 3 рази на день протягом 5-7 днів, при зменшенні вираженості вестибулярних розладів – по 250- 500 мг 3 рази на добу протягом 5 – 7 днів, а потім по 250 мг 1 раз на добу протягом 5 днів. При відносно легкому перебігу захворювань Ноофен застосовують по 250 мг 2 рази на добу протягом 5-7 днів, а потім по 250 мг1 раз на добу протягом 7-10 днів.

При запамороченні, пов’язаному з дисфункцією вестибулярного апарату судинного та травматичного генезу Ноофен призначають по 250 мг 3 рази на добу протягом 12 днів.

Для профілактики захитування призначають у дозі 250-500 мг одноразово за одну годину до передбачуваного початку хитавиці або при появі перших симптомів захитування.

Для купірування алкогольного абстинентного синдрому Ноофен у перші дні лікування, призначають по 250-500 мг 3 рази на день і 750 мг на ніч, з поступовим зниженням добової дози до звичайної для дорослих.

Якщо прийом одної або кількох доз був пропущений, продовжують прийом в раніше призначених дозах. При погіршенні самопочуття хворому слід проконсультуватися з лікарем.

Діти. Препарат можна застосовувати у дітей віком від 8 років.

Ноофен: протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання

Підвищена чутливість до компонентів препарату. Гостра ниркова недостатність.

Особливості застосування

Слід дотримуватись обережності пацієнтам з патологією травного тракту через подразливу дію Ноофену. Таким пацієнтам призначають менші дози. При тривалому застосуванні контролюють клітинний склад крові, показники функції печінки.

Препарат містить лактозу, тому пацієнтам із рідкісними спадковими формами непереносимості галактози, недостатністю лактази або синдромом глюкозо-галактозної мальабсорбції не слід застосовувати препарат.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Не рекомендується.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Пацієнтам, у яких під час лікування препаратом виникають сонливість, запаморочення або інші реакції з боку центральної нервової системи, слід утримуватися від керування автотранспортними засобами або роботи з іншими механізмами.

Побічні ефекти

  • З боку нервової системи: сонливість (на початку лікування), головний біль та запаморочення (в дозах вище 2 г на день, при зменшенні дози, вираженість побічної дії зменшується).
  • З боку шлунково-кишкового тракту: нудота (на початку лікування), блювота, діарея, біль в епігастральній ділянці.
  • З боку печінці та жовчовивідних шляхів: гепатотоксичність (при тривалому застосуванні високих доз).
  • З боку імунної системи: алергічні реакції, включаючи висип, свербіж, кропив’янку, почервоніння шкіри.
  • Порушення психи: емоційна лабільність, порушення сну (дані побічні реакції можуть спостерігатися у дітей при застосуванні лікарського засобу в невідповідності з інструкцією для застосування).

Якщо під час лікування проявилися побічні реакції, які не вказані в даній інструкції, або будь-які з зазначених побічних реакцій виражені особливо просимо звернутися до лікаря.

Аналоги Ноофену

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся