Ніфуроксазид - інструкція, застосування, аналоги препарату

Ніфуроксазид таблетки фото упаковки

Застосування Ніфуроксазиду

Ніфуроксазид - склад і форма випуску препарату

Ніфуроксазид: як приймати препарат

Ніфуроксазид - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Ніфуроксазиду

Ніфуроксазид є протимікробним засобом, що застосовується для лікування кишкових інфекцій. Антимікробні та протипаразитарні властивості ніфуроксазиду зумовлені наявністю аміногрупи. Локальна активність та відсутність проникнення в органи та тканини організму зумовлюють унікальність ніфуроксазиду порівняно з іншими похідними нітрофурану, оскільки, крім антидіарейного, системні ефекти відсутні. Ефективний щодо грампозитивних та грамнегативних бактерій: Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, E.coli, Salmonella, Shigella, а також Yersiniaspр., Escherichiaspр., Citobacterspр., Enterobacterspр., Klebsiellaspр., Salmonellaspр.

Ніфуроксазид не чинить антибактеріальної дії на бактерії видів Proteusvulgaris, Proteusmirabilisі Pseudomonasaeruginosa.

Застосування Ніфуроксазиду

Ніфуроксазид застосовують при гострій та хронічній діареї інфекційного генезу.

Ніфуроксазид не рекомендується застосовувати понад 7 днів. У разі діареї, що триває більше 3 днів з початку лікування, необхідна поглиблена діагностика з метою визначення причини розвитку симптомів. Препарат не призначають як монотерапію для лікування кишкових інфекцій, ускладнених септицемією. Під час лікування слід дотримуватися певної дієти: виключити соки, свіжі овочі і фрукти, гострі і важкі для травлення продукти.

Під час лікування ніфуроксазидом не можна вживати алкогольні напої, а також препарати, до складу яких входить спирт, через можливість розвитку дисульфірамоподібної реакції, яка проявляється загостренням діареї, блюванням, болем у животі, відчуттям жару, гіперемією шкіри, шумом у вухах, утрудненим диханням, тахікардією, відчуттям страху.

Слід уникати одночасного прийому інших пероральних лікарських засобів через сильні адсорбційні властивості ніфуроксазиду.

Ніфуроксазид містить сахарозу, що слід враховувати при призначенні препарату хворим на цукровий діабет.

Відсутні клінічні дані щодо застосування ніфуроксазиду в період вагітності. Дослідження на тваринах не показують ні прямого, ні непрямого впливу на перебіг вагітності, розвиток ембріона або плода, перебіг пологів. Ніфуроксазид не всмоктується зі шлунково-кишкового тракту. Однак у зв’язку з відсутністю достатніх клінічних даних слід дотримуватися обережності, призначаючи ніфуроксазид жінкам, які годують груддю.

Ніфуроксазид не впливає на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Ніфуроксазид - склад і форма випуску препарату

Діюча речовина препарату - ніфуроксазид. Ліки випускаються у формі таблеток з дозуванням 200мг і 100 мг, а також оральної суспензії з дозуванням 220 мг і 200 мг.

Таблетки круглої форми з двоопуклою поверхнею, вкриті оболонкою жовтого кольору.

Допоміжні речовини таблеток 100 мг: крохмаль картопляний, повідон, кремнію діоксид колоїдний безводний, тальк, магнію стеарат; оболонка: гіпромелоза (гідроксипропілметилцелюлоза), титану діоксид (Е 171), поліетиленгліколь (макрогол), хіноліновий жовтий (Е 104).

допоміжні речовини таблеток 200 мг: целюлоза мікрокристалічна; повідон; лактоза, моногідрат; кальцію стеарат; суміш для покриття «Opadry II Yellow» 33G22623, що містить: гіпромелозу; лактозу, моногідрат; титану діоксид (Е 171); поліетиленгліколь 3000 (макрогол); триацетин; хіноліновий жовтий (Е 104); жовтий захід FCF (Е 110); заліза оксид жовтий (Е 172); індигокармін (Е 132).

5 мл суспензії містять ніфуроксазиду 220 мг і 200 мг, випускається у флаконах по 90 мл і 100 мл. Допоміжні речовини: карбомер; сахароза; натрію гідроксид (Е 524); кислота лимонна, моногідрат (Е 330); симетикон; метилпарагідроксибензоат (Е 218); ароматизатор банановий; вода очищена.

Ніфуроксазид: як приймати препарат

Таблетки 100 мг (0,1 г) і 200 мг (0,2 г)

Дорослим і дітям віком від 7 років застосовувати по 2 таблетки (0,1 г) 4 рази на добу (через кожні 6 годин). Препарат застосовують внутрішньо, запиваючи невеликою кількістю води, незалежно від прийому їжі. Тривалість лікування – не більше 7 днів. Під час лікування гострої діареї обов’язковим є постійне пероральне або внутрішньовенне поповнення дефіциту рідини в організмі залежно від загального стану пацієнта.

Діти. Ніфуроксазид, таблетки, вкриті оболонкою, по 0,1 г, застосовують дітям віком від 7 років. Дітям віком до 7 років застосовують ніфуроксазид у формі суспензії.

Таблетки з дозуванням 0,2 г дорослі та діти віком від 7 років - по 1 таблетці 3-4 рази на добу (добова доза - 600-800 мг). Курс лікування - не довше 7 днів.

Діти. Таблетки по 200 мг застосовувати дітям віком від 7 років.

Суспензія 200 мг і 220 мг

Ніфуроксазид слід застосовувати внутрішньо, незалежно від вживання їжі, через рівні проміжки часу. Перед застосуванням суспензію необхідно збовтати. Максимальна добова доза - 800 мг (20 мл).

Не застосовувати дітям віком до 2 років.

Діти віком від 2 років: по 5 мл суспензії 3 рази на добу. Дорослі: по 5 мл суспензії 4 рази на добу.

Тривалість лікування – не більше 7 днів.

Випадки передозування не описані. У випадку перевищення дози рекомендується промивання шлунка і симптоматичне лікування.

Ніфуроксазид - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання. Гіперчутливість до ніфуроксазиду та до інших похідних нітрофурану або до будь-якої з допоміжних речовин.

Зрідка можуть виникати побічні реакції.

З боку крові та лімфатичної системи: гранулоцитопенія.

З боку травної системи: індивідуальні реакції гіперчутливості до ніфуроксазиду проявляються болями в животі, нудотою, блюванням і загостренням діареї. У разі появи таких симптомів незначної інтенсивності немає необхідності у застосуванні спеціальної терапії або у припиненні застосування ніфуроксазиду, оскільки симптоми швидко зникають. Якщо загострення виражене, слід припинити прийом ніфуроксазиду. У подальшому хворому необхідно уникати прийому ніфуроксазиду та інших похідних нітрофурану.

З боку шкіри: рідко з’являються шкірні реакції у вигляді шкірного висипання. Описано один випадок пустульозу у літньої людини і один випадок вузликового свербіжу при наявності контактної алергії до ніфуроксазиду.

У поодиноких випадках можуть виникнути задишка, тяжкі реакції гіперчутливості, у т.ч. ангіоневротичний набряк та анафілактичний шок.

Лікарський засіб у формі суспензії містить метилпарагідроксибензоат (Е 218), який може спричинити алергічну реакцію.

Таблетки містять барвник жовтий захід FCF (Е 110), що може спричинити алергічні реакції.

АналогиНіфуроксазиду

Ентерофурил

Мирофурил

Ніфурозид

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся