Нітросорбід - інструкція, застосування, аналоги препарату

Нітросорбід фото упаковки

Застосування Нітросорбіду

Нітросорбід - склад і форма випуску препарату

Нітросорбід: як приймати препарат

Нітросорбід - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Нітросорбіду

Препарат з групи вазодилататорів, що застосовуються у кардіології. Містить ізорбіду динітрат, який діє як донор оксиду азоту.

Застосування Нітросорбіду

Показання до застосування препарату:

  • профілактика та лікування нападів стенокардії, у т. ч. постінфарктної.
  • лікування хронічної застійної серцевої недостатності в комбінації з серцевими глікозидами та діуретиками.

Нітросорбід - склад і форма випуску препарату

Препарат випускається у формі таблеток білого кольору. 1 таблетка містить 10 мг (0,01 г) діючої речовини - ізосорбіду динітрату розведеного.

Допоміжні речовини препарату: кальцію стеарат, цукор, крохмаль картопляний, лактози моногідрат.

Нітросорбід: як приймати препарат

Дозування та тривалість терапії визначає лікар індивідуально. Препарат рекомендується приймати натщесерце, однак для зменшення «нітратного» головного болю можливий прийом препарату з їжею.

Застосовувати дорослим внутрішньо по 10–20 мг (1–2 таблетки) 3–4 рази на добу за 30 хв до їди, не розжовуючи, запиваючи достатньою кількістю рідини. При недостатній ефективності лікування можливе поступове підвищення дози до максимальної – 120 мг на добу.

Для визначення індивідуального дозування у пацієнтів із стійкою серцевою недостатністю істотне значення має моніторинг гемодинаміки.

Інтервал між прийомами препарату має становити не менше 4 годин.

Пацієнтам літнього віку дозу можна зменшити, особливо при порушенні функції нирок та/або печінки.

Нітросорбід - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання до застосування препарату:

  • гіперчутливість до ізосорбіду динітрату, інших нітратів або до будь-якого компонента препарату;
  • підвищений внутрішньочерепний тиск (у тому числі при черепно-мозковій травмі, геморагічному інсульті), оскільки венодилатація може призвести до його подальшого підвищення;
  • виражена артеріальна гіпотензія (систолічний артеріальний тиск нижче 90 мм рт. ст.), кровотечі, гіповолемія (ізосорбіду динітрат, знижуючи венозне повернення, може спровокувати синкопе);
  • гостра недостатність кровообігу (шок, судинний колапс);
  • кардіогенний шок (якщо відповідними заходами не підтримується достатній рівень кінцевого діастолічного тиску);
  • стенокардія, спричинена гіпертрофічною обструктивною кардіоміопатією;
  • тампонада серця, аортальний стеноз, мітральний стеноз, констриктивний перикардит;
  • гострий інфаркт міокарда;
  • первинні легеневі захворювання (через ризик виникнення гіпоксемії, що може бути спричинена перерозподілом кровотоку у зони гіпервентиляції), токсичний набряк легень, легеневе серце;
  • тяжка анемія;
  • закритокутова глаукома;
  • тяжкі порушення функцій печінки та/або нирок, гіпертиреоз;
  • сумісне застосування з інгібіторами фосфодіестерази (наприклад силденафіл, тадалафіл, варденафіл).

Доки не буде з’ясована індивідуальна реакція на препарат, слід утримуватись від керування автотранспортом або роботи з іншими механізмами.

При необхідності застосування препарату годування груддю слід припинити.

Побічні реакції на Нітросорбід:

  • З боку імунної системи: можливі алергічні реакції у вигляді гарячки, висипів на шкірі, кропив’янки,свербежу, тимчасовоїгіперемія обличчя та тулуба; ексфоліативний дерматит/ синдром Стівенса – Джонсона, набряк Квінке; розширення судин шкіри з почервонінням, відчуття жару, діафорез, припливи.
  • З боку шлунково-кишкового тракту: можливі нудота, блювання; печія, запор, відчуття легкого печіння язика, сухість у роті.
  • З боку нервової системи: можливі запаморочення, головний біль («нітратний головний біль» на початку лікування, який зазвичай поступово зменшується/зникає при подальшому прийомі препарату, але може бути сильним та стійким), крововилив у гіпофіз у пацієнтів з недіагностованою пухлиною гіпофіза.
  • З боку серцево-судинної системи:тахікардія, артеріальна гіпотензія;рідко – ішемія мозку і колапс; ортостатична гіпотензія з рефлекторною тахікардією, симптоматичним серцебиттям та симптомами ішемії головного мозку – у більшості випадків на початку лікування та при збільшенні дози; периферичні набряки, зазвичай у пацієнтів з лівошлуночковою недостатністю; пов’язані зі зниженням артеріального тиску загострення/збільшення частоти нападів стенокардії, блідість шкірних покривів; колапс, асоційований з брадикардією, порушеннями серцевого ритму та синкопальним станом. Альвеолярна гіповентиляція з подальшою гіпоксемією і ризиком розвитку гіпоксії/ інфаркту міокарда у пацієнтів з ішемічною хворобою серця.
  • З боку крові та лімфатичної системи: гематологічні побічні ефекти включаючи метгемоглобінемію, випадок гемолітичної анемії, індукованої ізосорбіду динітратом, у пацієнта з супутньою недостатністю глюкозо-6-фосфатдегідрогенази.
  • З боку органів зору: нечіткість зору; закритокутова глаукома; випадки зорових галюцинацій; звуження поля зору.
  • Інші: випадки розвитку толерантності до ізосорбіту динітрату, а також перехресної толерантності щодо інших нітратів. Тривале застосування високих доз та/або скорочення інтервалу між прийомами може призвести до зниження або навіть до втрати ефекту препарату. Повідомлялося про випадки значного збільшення рівня реніну та альдостерону у плазмі крові, асоційованого зі зниженням швидкості гломерулярної фільтрації та кліренсу осмотично вільної води, у хворих на цироз печінки, особливо з асцитом.

Аналоги Нітросорбіду

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся