Ліпримар - інструкція, застосування, аналоги препарату

Ліпримар фото упаковки

Застосування Ліпримару

Ліпримар - склад і форма випуску препарату

Ліпримар: як приймати препарат

Ліпримар - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Ліпримару

Ліпримар – це синтетичний гіполіпідемічний лікарський засіб. Аторвастатин в його складі є інгібітором 3-гідрокси-3-метилглутарил-коферментA (ГМГ-КоА) редуктази, ферменту, що каталізує перетворення ГМГ-КоА в мевалонат – початковий та лімітуючийетап біосинтезу холестерину.

Застосування Ліпримару

Показання

Запобігання серцево-судинним захворюванням у дорослих

Для дорослих пацієнтів без клінічно вираженої ішемічної хвороби серця, але з декількома факторами ризику розвитку ішемічної хвороби серця, такими як вік, тютюнопаління, артеріальна гіпертензія, низький рівень ЛПВЩ або наявність ранньої ішемічної хвороби серця у сімейному анамнезі, Ліпримар показаний для:

-зменшення ризику виникнення інфаркту міокарда;

-зменшення ризику виникнення інсульту;

-зменшення ризику проведення процедур реваскуляризації та стенокардії.

Для дорослих пацієнтів з цукровим діабетом ІІ типу та без клінічно вираженої ішемічної хвороби серця, але з кількома факторами ризику розвитку ішемічної хвороби серця, такими як ретинопатія, альбумінурія, тютюнопаління або артеріальна гіпертензія, препарат Ліпримар показаний для:

     -зменшення ризику виникнення інфаркту міокарда;

     -зменшення ризику виникнення інсульту.

Для дорослих пацієнтів з клінічно вираженою ішемічною хворобою серця Ліпримар показаний для:

     -зменшення ризику виникнення нелетального інфаркту міокарда;

     -зменшення ризику виникнення летального та нелетального інсульту;

     -зменшення ризику проведення процедур реваскуляризації;

     -зменшення ризику госпіталізації у зв’язку із застійною серцевою недостатністю;

     -зменшення ризику виникнення стенокардії.

Гіперліпідемія

У дорослих пацієнтів

    -Як доповнення до дієти, щоб зменшити підвищені рівні загального холестерину, холестерину ЛПНЩ, аполіпопротеїнуВ та тригліцеридів, а також для підвищення рівня холестерину ЛПВЩ у пацієнтів з первинною гіперхолестеринемією (гетерозиготною сімейною та несімейною) та змішаною дисліпідемією (типиIIa та IIb за класифікацією Фредріксона).

    -Як доповнення до дієти для лікування пацієнтів з підвищеними рівнями тригліцеридів у сироватці крові (типIV закласифікацією Фредріксона).

    -Для лікування пацієнтів з первинною дисбеталіпопротеїнемією (типIII за класифікацією   Фредріксона) у випадках, коли дотримання дієти є недостатньо ефективним.

    -Для зменшення загального холестерину та холестерину ЛПНЩ у пацієнтів з гомозиготною сімейною гіперхолестеринемією як доповнення до інших гіполіпідемічних методів лікування (наприклад, аферез ЛПНЩ) або якщо такі методи лікування недоступні.

У дітей

    - Як доповнення до дієти для зменшення рівнів загального холестерину, холестерину ЛПНЩ і аполіпопротеїнуВ у дітей віком від 10 до 17 років з гетерозиготною сімейною гіперхолестеринемією, якщо після відповідної дієтотерапії результатианалізів такі:

a) холестерин ЛПНЩ залишається ³ 190мг/дл (4,91ммоль/л) або

б) холестерин ЛПНЩ ³ 160мг/дл (4,14ммоль/л) та:

• у сімейному анамнезі наявні ранні серцево-судинні захворювання або

• два або більше інших факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань присутні у пацієнта дитячого віку.

Ліпримар - склад і форма випуску препарату

Препарат випускається у формі таблеток, вкритих плівковою оболонкою – на 10, 20, 40 та 80 мг.

Діюча речовина: atorvastatin.

1 таблетка містить аторвастатину кальцію еквівалентно 10 мг або 20 мг, або 40 мг, або 80 мг аторвастатину.

Допоміжні речовини: кальцію карбонат; целюлоза мікрокристалічна; лактоза, моногідрат; натрію кроскармелоза; полісорбат 80; гідроксипропілцелюлоза; магнію стеарат; матеріал для плівкового покриття (гідроксипропілметилцелюлоза, макрогол 8000, титану діоксид (Е171), тальк); емульсія симетикону (симетикон, емульсієутворюючий стеарат, згущувач, кислота бензойна, кислота сорбінова).

Ліпримар: як приймати препарат

Гіперліпідемія і змішана дисліпідемія

Рекомендована початкова доза препарату Ліпримар становить 10 або 20мг 1раз на добу. Для пацієнтів, які потребують значного зниження рівня холестерину ЛПНЩ (більш ніж на 45%), терапія може бути розпочата із дозування 40 мг 1раз на добу. Дозовий діапазон препарату Ліпримар знаходиться у межах від 10 до 80 мг 1раз на добу.

Препарат можна приймати разовою дозою у будь-які години та незалежно від прийому їжі. Початкову та підтримуючі дози препарату Ліпримар слід підбирати індивідуально, залежно від мети лікування та відповіді. Після початку лікування та/або після титрування дози препарату  слід проаналізувати рівні ліпідів протягом періоду від 2 до 4 тижнів та відповідним чином відкоригувати дозу.

Гетерозиготна сімейна гіперхолестеринемія у пацієнтів дитячого віку (віком від 10 до 17років)

Рекомендована початкова доза препарату Ліпримар становить 10мг/добу, звичайний діапазон доз становить від 10 до 20мг перорально один раз на добу. Дози препарату слід підбирати індивідуально, відповідно до мети лікування. Коригування дози слід проводити з інтервалом 4тижні або більше.

Гомозиготна сімейна гіперхолестеринемія

Доза препарату Ліпримар для пацієнтів з гомозиготною сімейною гіперхолестеринемією становить від 10 до 80мг на добу. Ліпримар слід використовувати як доповнення до інших гіполіпідемічних методів лікування (наприклад, аферез ЛПНЩ) або якщо гіполіпідемічні методи лікування недоступні.

Одночасна гіполіпідемічна терапія

Ліпримар можна застосовувати з секвестрантами жовчних кислот. Комбінацію інгібіторів ГМГ-КоА-редуктази (статинів) та фібратів слід загалом призначати з обережністю.

Дозування для пацієнтів, які приймають циклоспорин, кларитроміцин, ітраконазол або певні інгібітори протеаз

Слід уникати лікування препаратом Ліпримар пацієнтам, які приймають циклоспорин або інгібітори протеази ВІЛ (типранавір + ритонавір), або інгібітор протеази вірусу гепатиту C (телапревір). Ліпримар слід з обережністю призначати пацієнтам з ВІЛ, які приймають лопінавір + ритонавір, та застосовувати у найнижчій необхідній дозі. Пацієнтам, які приймають кларитроміцин, ітраконазол, або пацієнтам з ВІЛ, які приймають комбінації саквінавір + ритонавір, дарунавір + ритонавір, фосампренавір або фосампренавір + ритонавір, терапевтичну дозу препарату Ліпримар слід обмежити 20мг, а також рекомендується проводити належні клінічні обстеження для забезпечення застосування найменшої необхідної дози препарату Ліпримар. Пацієнтам, які приймають інгібітор протеази ВІЛ нелфінавір або інгібітор протеази вірусу гепатиту С боцепревір, лікування препаратом Ліпримар слід обмежити дозою до 40мг, а також рекомендується проведення відповідних клінічних обстежень для забезпечення застосування найменшої необхідної дози препарату.

Діти.

Гетерозиготна сімейна гіперхолестеринемія

Безпека та ефективність застосування препарату Ліпримар встановлені для дітей віком від 10 до 17років з гетерозиготною сімейною гіперхолестеринемією як доповнення до дієти для зниження загального холестерину, рівня ЛПНЩ та рівня аполіпопротеїну B, коли після адекватної спроби дієтотерапії відмічаються:

• холестерин ЛПНЩ ≥ 190мг/дл (4,91ммоль/л) або

• холестерин ЛПНЩ ≥ 160мг/дл (4,14ммоль/л) і

- у сімейному анамнезі наявна сімейна гіперхолестеринемія або ранні серцево-судинні захворювання у родичів першого або другого ступеня або

- присутні два або більше інші фактори ризику серцево-судинних захворювань.

Необхідна консультація дівчат після початку менструацій щодо контрацепції, якщо це доречно для пацієнта.

Довгострокової ефективності терапії препаратом Ліпримар, розпочатої в дитинстві для зменшення захворюваності та смертності у дорослому віці, не встановлено.

Гомозиготна сімейна гіперхолестеринемія

Клінічна ефективність препарату у дозах до 80мг/добу протягом 1року була оцінена у неконтрольованому дослідженні упацієнтів з гомозиготною сімейною гіперхолестеринемією, до якого було включено 8 дітей.

Ліпримар - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання

  • Активне захворювання печінки, яке може включати стійке підвищення рівнів печінкових трансаміназ невідомої етіології
  • Гіперчутливість до будь-якого з компонентів цього лікарського засобу
  • Вагітність
  • Лактація

Побічні реакції

  • Назофарингіт
  • Артралгія
  • Діарея
  • Біль у кінцівках
  • Інфекція сечовивідних шляхів
  • Диспепсія
  • Нудота
  • М’язово-скелетний біль
  • М’язові спазми
  • Міалгія
  • Безсоння
  • Фаринголарингеальний біль

До інших небажаних реакцій, про які повідомлялося під час плацебо-контрольованих досліджень, належать:

  • загальні порушення: відчуття нездужання, пірексія;
  • з боку травної системи: шлунково-кишковий дискомфорт, відрижка, метеоризм, гепатит, холестаз;
  • з боку скелетно-м’язової системи: м’язово-скелетний біль, підвищена втомлюваність м’язів, біль у шиї, набрякання суглобів, тендинопатія (іноді ускладнена розривом сухожилля);
  • з боку метаболізму та харчування: підвищення трансаміназ, відхилення від норми функціональних проб печінки, підвищення рівня лужної фосфатази в крові, підвищення активності креатинфосфокінази, гіперглікемія;
  • збоку нервової системи: кошмарні сновидіння;
  • з боку дихальної системи:носова кровотеча;
  • з боку шкіри та її придатків: кропив’янка;
  • з боку органів зору : нечіткість зору, порушення зору;
  • з боку органів слуху та рівноваги: шум у вухах;
  • з боку сечостатевої системи: лейкоцитоурія;
  • з боку репродуктивної системи та молочних залоз: гінекомастія.
  • Порушення функції нервової системи: часто: головний біль; нечасто: запаморочення, парестезія, гіпестезія, дисгевзія, амнезія; рідкісні: периферичні нейропатії.
  • Порушення функції шлунково-кишкового тракту: часто: запор; нечасто: панкреатит, блювання.
  • Порушення функції скелетно-м’язової системи та сполучної тканини: часто: біль у суглобах, біль у спині; рідкісні: міопатія, міозит, рабдоміоліз.
  • Загальні порушення: нечасто: астенія, біль у грудях, периферичні набряки, стомлюваність.
  • Порушення метаболізму та харчування: нечасто: гіпоглікемія, збільшення маси тіла, анорексія.
  • Порушення функції печінки та жовчного міхура:надзвичайно рідкісні: печінкова недостатність.
  • Порушення з боку шкіри та сполучної тканини: нечасто: шкірні висипання, свербіж, алопеція; рідкісні: ангіоневротичний набряк, бульозний дерматит (у тому числі мультиформна еритема), синдром Стівенса‒Джонсона та токсичний епідермальний некроліз.
  • Розлади дихальної системи, органів грудної клітки та середостіння:часті: біль у горлі та гортані.
  • Розлади системи крові та лімфатичної системи:рідкісні: тромбоцитопенія.
  • Розлади імунної системи:часто: алергічні реакції; надзвичайно рідкісні: анафілаксія.
  • Розлади органів зору: нечасто: затуманення зору.

Побічні реакції, які виникли під час клінічних досліджень: інфекція сечовивідного тракту, цукровий діабет, інсульт.

Аналоги Ліпримару

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся