Лефно – інструкція, застосування, аналоги препарату

Лефно фото упаковки

Застосування Лефно

Лефно: склад і форма випуску препарату

Лефно: як приймати препарат

Лефно: протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Лефно

Лефно – це антиревматичний лікарський засіб.

Застосування Лефно

Лефно приймається при наступних показаннях:

Лікування хворобомодифікуючим антиревматичним засобом (ХМАРЗ) активної фази ревматоїдного артриту у дорослих.

Лікування активної фази псоріатичного артриту у дорослих.

Нещодавно отримане або одночасне лікування гепатотоксичними або гематотоксичними ХМАРЗ (наприклад метотрексатом) може призводити до підвищення ризику серйозних побічних реакцій; таким чином, початок лікування лефлуномідом слід ретельно розглядати з урахуванням користі/ризику.

Крім цього, перехід з лефлуноміду на інший ХМАРЗ без проведення процедури виведення також може підвищувати ризик серйозних побічних реакцій, навіть після тривалого періоду після переходу.

Лефно: склад і форма випуску препарату

Лефно випускається у формі таблеток, вкритих оболонкою (овальні двоопуклі таблетки білого кольору, вкриті оболонкою).

Діюча речовина: лефлуномід (leflunomide); 1 таблетка містить лефлуноміду 20 мг.

Допоміжні речовини: старлак, повідон, натрію кроскармелоза, натрію лаурилсульфат, кремнію діоксид колоїдний безводний, тальк, колікоат IR білий II.

Лефно: як приймати препарат

Лікування лефлуномідом має призначати і контролювати лікар з досвідом лікування ревматоїдного і псоріатичного артриту.

Одночасно і з однаковою періодичністю протягом лікування лефлуномідом слід визначати концентрацію аланінамінотрансферази (АЛТ) або глютамопіруваттрансферази (ГПТС) в сироватці крові, проводити розгорнутий аналіз крові, включаючи диференціальний аналіз лейкоцитів і кількість тромбоцитів:

до початку застосування лефлуноміду;

  • 1 раз на 2 тижні протягом 6 місяців лікування;
  • 1 раз на 8 тижнів після проведення лікування.

Таблетки слід ковтати не розжовуючи та запивати водою. Ступінь абсорбції лефлуноміду не залежить від прийому їжі.

Ревматоїдний артрит:

  • насичувальна доза становить 100 мг 1 раз на день протягом перших трьох днів;
  • підтримуюча доза становить від 10* до 20 мг 1 раз на добу.

За необхідності застосування дози 10 мг слід приймати таблетки з відповідним вмістом діючої речовини.

Псоріатичний артрит:

  • насичувальна доза становить 100 мг 1 раз на день протягом перших трьох днів;
  • підтримуюча доза становить 20 мг 1 раз на добу.

Терапевтичний ефект починає виявлятися через 4-6 тижнів від початку лікування і може посилюватись протягом 4-6 місяців від початку лікування

Пацієнти віком понад 65 років: корекція дози не потрібна.

Пацієнти з помірною нирковою недостатністю: корекція дози не потрібна.

Діти. Препарат не застосовують дітям (ефективність і безпека застосування при ювенільному ревматоїдному артриті не встановлені).

Лефно: протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання

  • Підвищена чутливість до лефлуноміду (особливо у разі наявності в анамнезі синдрому Стівенса-Джонсона, токсичного епідермального некролізу, поліморфної еритеми), до основного активного метаболіту терифлунаміду або до інших компонентів препарату;
  • порушення функції печінки;
  • тяжкі імунодефіцитні стани (у т.ч. ВІЛ-інфекція);
  • виражені порушення функцій кісткового мозку або виражена анемія, лейкопенія, нейтропенія або тромбоцитопенія внаслідок інших причин (окрім ревматоїдного або псоріатичного артриту);
  • інфекції тяжкого перебігу;
  • помірна або тяжка ниркова недостатність (через незначний досвід клінічних спостережень у цій групі хворих);
  • тяжка гіпопротеїнемія (у т.ч. при нефротичному синдромі);
  • вагітність;
  • період годування груддю;
  • застосування жінкам репродуктивного віку, які не використовують надійної контрацепції у період лікування та після лікування, у разі якщо рівень активного метаболіту у плазмі крові становить понад 0,02 мг/л.

Побічні ефекти

Інфекції та інвазії:різного роду інфекції (в тому числі риніт, бронхіт, пневмонія); опортуністичні інфекції; тяжкі інфекції, включаючи сепсис (утому числі з летальним наслідком).

Доброякісні, злоякісні та неспецифічні новоутворення (кісти та поліпи): підвищений ризик розвитку злоякісних новоутворень, зокрема лімфопроліферативних захворювань, збільшується при застосуванні з імуносупресивними лікарськими засобами.

З боку системи крові:лейкопенія, анемія, тромбоцитопенія, панцитопенія, еозинофілія, агранулоцитоз.

Попереднє, супутнє або подальше застосування потенційно мієлотоксичних препаратів може бути пов’язане з більшим ступенем ризику гематологічних ефектів.

З боку імунної системи:алергічні реакції легкого ступеня; анафілактичні/анафілактоїдні реакції тяжкого ступеня, васкуліти (включаючи шкірний некротизуючий васкуліт).

З боку обміну речовин:зростання рівня креатинінфосфокінази, гіпокаліємія, гіперліпідемія,гіпофосфатемія, зростання рівня лактатдегідрогенази, зниження вмісту сечової кислоти (гіпоурікемія).

Психічні порушення: тривожний стан.

З боку нервової системи:парестезії, головний біль, запаморочення, периферичні нейропатії.

З боку серцево-судинної системи:підвищення артеріального тиску.

З боку дихальної системи:інтерстиціальна хвороба легень (включаючи інтерстиціальний пневмоніт), утому числі випадки з летальним наслідком, легенева гіпертензія.

З боку травного тракту:діарея, нудота, блювання, біль у животі, ураження слизової оболонки ротової порожнини (афтозний стоматит, виразки), порушення смаку, панкреатит, коліти (включаючи мікроскопічний коліт, лімфоцитарний коліт та колагенозний коліт).

З боку гепатобіліарної системи:зростання рівня печінкових ферментів (аланінамінотрансферази (АЛТ), гаммаглутатіонтрансферази і лужної фосфатази), гіпербілірубінемія, гепатит, жовтяниця, холестаз, тяжкі ураження печінки (печінкова недостатність або гострий некроз печінки, утому числі з летальним наслідком).

З боку шкіри та підшкірної клітковини:підвищене випадіння волосся, екзема, шкірні висипання (у тому числі макуло-папульозний висип), свербіж, сухість шкіри, кропив’янка, поліморфна еритема, синдром Стівенса-Джонсона, токсичний епідермальний некроліз, шкірний червоний вовчак, псоріаз пустульозний або загострення псоріазу, синдром гіперчутливості з еозинофілією і системними симптомами (DRESS-синдром).

З боку кістково-м’язової системи:тендосиновіїти, розрив сухожиль.

З боку сечовидільної системи:ниркова недостатність.

З боку репродуктивної системи:зниження концентрації сперматозоїдів (оборотне),зниження загальної кількості та рухливості сперматозоїдів.

Загальні порушення: анорексія, втрата маси тіла (як правило, незначна), астенія.

Аналоги Лефно

  • Багеда
  • Лефлютаб

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся