Клостилбегіт - інструкція, застосування, аналоги препарату

Клостилбегіт фото упаковки

Застосування Клостилбегіту

Клостилбегіт: як приймати препарат

Клостилбегіт - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Клостилбегіту

Клостилбегіт - таблетки для жіночого здоров'я.

Застосування Клостилбегіту

  • Лікування порушень овуляції, у тому числі індукція овуляції у жінок з ановуляторним циклом для того, щоб завагітніти.
  • Вторинні аменореї різної етіології (у тому числі аменорея після застосування протизаплідних засобів).
  • Синдром Штейна-Левенталя.
  • Олігоменорея. Синдром Кіарі-Фроммеля (синдром пролонгованої післяпологової аменореї-галактореї).
  • Олігоспермія.

Склад:

діюча речовина: 1 таблетка містить 50 мг кломіфену цитрату;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, крохмаль картопляний, тальк, магнію стеарат, кислота стеаринова, желатин.

Лікарська форма. Таблетки.

Основні фізико-хімічні властивості: круглі, пласкі таблетки з фаскою, з гравіруванням «CLO» з одного боку, білого, жовтувато-білого або сірувато-білого кольору; без або майже без запаху.

Фармакотерапевтична група.Стимулятори овуляції, синтетичні.

Клостилбегіт: як приймати препарат

Перед початком лікування рекомендовано перевіряти функцію печінки, гормональний стан і рівень гонадотропіну при нирковій екскреції, провести ретельне гінекологічне обстеження. Застосування препарату рекомендоване лише у випадках, коли рівень загального гонадотропіну сечі є нижчим за нижню межу норми або є нормальним, коли пальпуються нормальні за розміром яєчники і є нормальною функція щитовидної залози і надниркових залоз.

У разі відсутності овуляції потрібно виключити та коригувати інші можливі причини безпліддя до початку терапії кломіфеном. Якщо спостерігається збільшення яєчників або їх кістозна трансформація, лікування препаратом не дозволяється до тих пір поки яєчники не стануть нормального розміру. У подальшому доза або курс лікування повинні бути зменшені.

Під час лікування слід регулярно обстежувати яєчники.

У випадку безпліддя доза і тривалість лікування залежать від чутливості (здатності реагувати) яєчників. У разі регулярних циклічних кровотеч рекомендується розпочинати лікування на 5-й день циклу (або на 3-й день циклу у випадку ранньої овуляції якщо фолікулярна фаза коротше 12 днів). У пацієнтів з аменореєю лікування можна розпочинати у будь-який період циклу.

Перша схема лікування: дозу 50 мг на добу призначати протягом 5 днів під контролем реакції яєчників шляхом проведення клінічних і лабораторних досліджень. Овуляція здебільшого відбувається у період між 11-мі 15днями циклу. У разі відсутності овуляції у відповідь на наведене лікування необхідно перейти до схеми лікування II.

Друга схема лікування: з 5-го дня наступного циклу призначати 100 мг щодня протягом 5 днів. Якщо у цей час також не настає овуляція, те ж саме лікування (100 мг на добу) слід повторити ще раз.

У разі відсутності овуляції слід зробити тримісячну перерву і рекомендувати провести ще один трицикловий курс лікування. Якщо після цього не відбулася овуляція, повторювати лікування не рекомендується. Загальна доза препарату протягом будь-якого одного циклу не має перевищувати 750 мг.

При аменореї після застосування протизаплідних засобів доза становить 50 мг на добу протягом 5 днів.

Клостилбегіт - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання:

  • Підвищена чутливість до діючої речовини або до будь-якого іншого компонента препарату. Захворювання печінки або порушення функції печінки в анамнезі.
  • Кіста яєчника (за винятком синдрому полікістозу яєчників).
  • Зниження функції гіпофіза.
  • Функціональні розлади щитовидної або надниркових залоз.
  • Маткові кровотечі нез’ясованої етіології.
  • Гормонально-залежні пухлини.
  • Порушення зору (недавнє або хронічні порушення зору).
  • Вагітність.
  • Пацієнтам з дискінезією яєчників, під час менопаузи або з іншими станами при яких не може застосовуватися препарат.

Побічні реакції:

З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, підвищена втомлюваність; виснаження, судоми, нервове напруження, безсоння, непритомність, порушення мозкового кровообігу, церебральні тромбози, неврологічні порушення, дезорієнтація та розлади мовлення.

З боку органів зору:розлади зору (світлочутливість, двоїння в очах, розмиті контури, світлобоязнь, спалахи, скотоми); після зображення, катаракта, неврит зорового нерва; скотома, фосфени (спалахи), зниження гостроти зору.

З боку травного тракту: блювання, нудота, «гострий живіт», діарея, запор, біль у животі, здуття живота, панкреатит.

З боку гепатобіліарної системи: відхилення від норми показників функції печінки, гепатит, жовтяниця.

З боку серцевої системи: тахікардія, серцебиття.

З боку сечовидільної системи:збільшення частоти сечовипускання.

З боку шкіри та підшкірної клітковини: алергічний дерматит, висипання, свербіж, пухирі, оборотна втрата волосся; мультиформна еритема, екхімоз, ангіоневротичний набряк, алопеція, кропив’янка.

Метаболічні порушення: збільшення або зменшення маси тіла, підвищення апетиту, гіпертригліцеридемія.

З боку судинної системи: вазомоторні феномени, припливи; тромбоз судин головного мозку.

З боку репродуктивної системи та молочних залоз: патологічні маткові кровотечі, дисменорея, збільшення яєчників, болючі менструації, болючість та дискомфорт у молочних залозах; сухість слизової оболонки піхви; синдром гіперстимуляції яєчників, поява або погіршення проявів ендометріозу, ектопічна вагітність. Повідомлялося про появу гармонозалежних пухлин або погіршення їх перебігу, рак яєчників. Міжменструальні кров’янисті виділення або менорагія.

Психічні розлади: депресія, параноїдальний психоз.

Аналоги Клостилбегіту

  • Кломифен

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся