Кальцію хлорид - інструкція, застосування, аналоги препарату

Кальцію хлорид фото упаковки

Застосування Кальцію хлорид

Кальцію хлорид - склад і форма випуску препарату

Кальцію хлорид: як приймати препарат

Кальцію хлорид - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Кальцію хлорид

Лікарський засіб «Кальцію хлорид» усуває дефіцит іонів кальцію. Іони кальцію беруть участь у передачі нервових імпульсів, скороченні гладкої та скелетної мускулатури, у функціональній діяльності міокарда, згортанні крові; необхідні для формування кісткової тканини, функціонування інших систем і органів.

Концентрація іонів кальцію у крові зменшується внаслідок багатьох патологічних процесів, виражена гіпокальціємія сприяє виникненню тетанії. Кальцію хлорид, крім усунення гіпокальціємії, зменшує проникність судин, проявляє кровоспинну дію. 

Застосування Кальцію хлорид

Випадки гіпокальціємії, що потребують швидкого підвищення концентрації іонів кальцію у плазмі крові. Гостра свинцева коліка – у складі комплексної терапії. Випадки магнієвої інтоксикації, що виникають при передозуванні магнію. Гіперкаліємія, зареєстрована на ЕКГ як порушення серцевої функції.

Кальцію хлорид - склад і форма випуску препарату

Прозора безбарвна рідина.

Склад:

діюча речовина: calcium chloride;

1 мл розчину містить кальцію хлориду дигідрату 100 мг;

допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.

Кальцію хлорид: як приймати препарат

Кальцію хлорид призначають внутрішньовенно струминно (дуже повільно) і внутрішньовенно краплинно (повільно).

Дорослим. Внутрішньовенне введення струминно: 5 мл 10 % розчину вводити зі швидкістю 1 мл/хв.

Внутрішньовенне введення краплинно: 5–10 мл 10 % розчину лікарського засобу розводити в 100–200 мл 0,9 % розчину натрію хлориду або 5 % розчину глюкози; вводять зі швидкістю 6–8 крапель/хв.

Обмінне переливання крові та переливання цитратної крові: дорослим і дітям по 30 мг (0,3 мл) на кожні 100 мл крові.

Тетанія: 10 мл 10 % розчину (1 г) протягом 10–30 хв, у разі необхідності повторити через 6 годин.

Гіпокальціємія: від 500 мг до 1 г (5–10 мл) з інтервалом від 1 до 3 днів, залежно від реакції пацієнта або рівня кальцію у плазмі крові. У разі необхідності можна ввести повторну дозу лікарського засобу.

Магнієва інтоксикація: 500 мг (5 мл) вводити швидко. Введення проводиться під лікарським наглядом з моніторингом стану пацієнта перед введенням наступних доз.

Гіперкаліємія, зареєстрована на ЕКГ як порушення серцевої функції: слід підбирати дозу індивідуально, залежно від стану пацієнта, який потрібно постійно контролювати за допомогою кардіограми.

Дози для пацієнтів літнього віку збігаються з дозами для дорослих.

Дітям. Гіпокальціємія: вводять повільно, зі швидкістю до 0,5 мл/хв, у дозі 10–20 мг/кг маси тіла(0,1–0,2 мл/кг маси тіла), при необхідності повторюють кожні 4–6 годин.

Тетанія: 10 мг/кг маси тіла (0,1 мл/кг маси тіла) протягом 5–10 хвилин, у разі необхідності повторюють через 6 годин або продовжують у вигляді інфузій. Максимальна добова доза для дітей (незалежно від віку)–10 мл (1000 мг).

Кальцію хлорид - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання:

  • підвищена чутливість до компонентів лікарського засобу, гіперкальціємія, нефроуролітіаз (кальцієвий), тяжка ниркова недостатність, саркоїдоз, гіперкоагуляція, схильність до тромбоутворення;
  • виражений атеросклероз із явищами артеріальної оклюзії. Фібриляція шлуночків. Асистолія та електромеханічні дисоціації;
  • прийом препаратів наперстянки;
  • одночасне застосування з цефтриаксоном.

Побічні ефекти:

  • смак крейди у роті;
  • депресія;
  • омірне та короткочасне зниження артеріального тиску, брадикардія, аритмія, артеріальна гіпертензія, венозний тромбоз;
  • відчуття жару, поколювання спочатку у порожнині рота, а потім по всьому тілу, гіперемія шкіри обличчя;
  • біль та гіперемія по ходу вени. 

Фармацевтично несумісний з тетрациклінами, магнію сульфатом, цефтриаксоном, лікарськими засобами, що містять фосфати, карбонати або тартрати.

Кальцію хлорид не слід змішувати в одній ін’єкції з цефтриаксоном, оскільки можливе утворення осаду.

Аналоги Кальцію хлорид

Кальцію хлорид Дарниця

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся