Ітракон – інструкція, застосування, аналоги препарату

Ітракон фото упаковки

Застосування Ітракону

Ітракон: склад і форма випуску препарату

Ітракон: як приймати препарат

Ітракон: протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Ітракону

Ітракон – це протигрибковий лікарський препарат для системного застосування.

Застосування Ітракону

Ітракон приймається при:

  • вульвовагінальному кандидозі;
  • висівкоподібному лишаї;
  • дерматомікозі, спричиненому чутливими до ітраконазолу збудниками (Trichophytonspp., Microsporumspp., Epidermophytonfloccosum), наприклад, дерматофітія стоп, паховий дерматомікоз, дерматофітія тулуба, дерматофітія кистей рук;
  • орофарингеальному кандидозі;
  • оніхомікозі, спричиненому дерматофітами та/або дріжджами;
  • гістоплазмозі;
  • системному мікозі (у випадках, коли протигрибкова терапія першої лінії не може бути застосована або в разі неефективності лікування іншими протигрибковими препаратами, що може бути зумовлено наявною патологією, нечутливістю патогена або токсичністю препарату):
  • аспергільозі та кандидозі;
  • криптококозі (включно з криптококовим менінгітом): лікування імуноослаблених пацієнтів з криптококозом та усіх пацієнтів з криптококозом центральної нервової системи;
  • підтримувальній терапії у пацієнтів із СНІДом з метою запобігання рецидиву наявної грибкової інфекції.

Ітракон також призначається для профілактики грибкової інфекції у пацієнтів із тривалою нейтропенією у випадках, коли стандартна терапія є недостатньою.

Ітракон: склад і форма випуску препарату

Ітракон випускається у формі твердих желатинових капсул. Корпус капсули рожевого кольору, кришечка – блакитного кольору. Вміст капсули – гранули від майже білого до кремового кольору, сферичної форми.

По 5 капсул у блістері; по 3 блістери у пачці. По 4 або по 6 капсул у блістері; по 1 блістеру у пачці.

Діюча речовина – itraconazole. 1 капсула міститьітраконазол, пелети в перерахуванні на ітраконазол 100 мг.

Допоміжні речовини: гіпромелоза (гідроксипропілметилцелюлоза (Е 5)), цукроза.

Склад оболонки капсули: желатин, титану діоксид (Е 171), азорубін (Е 122), індигокармін (Е 132).

Ітракон: як приймати препарат

Капсули Ітракон застосовувати перорально відразу після їжі для забезпечення максимальної абсорбції препарату. Капсули слід ковтати цілими.

Схеми лікування дорослих для кожного показання наступні:

  • Вульвовагінальний кандидоз: 200 мг 2 рази на добу 1 день.
  • Висівкоподібний лишай: 200 мг 1 раз на добу 7 днів.
  • Паховий дерматомікоз, дерматофітія тулуба: 100 мг 1 раз на добу 15 днів, 200 мг 1 раз на добу 7 днів.
  • Дерматофітія стоп, дерматофітія кистей рук: 100 мг 1 раз на добу 30 днів.
  • Орофарингеальні кандидози: 100 мг 1 раз на добу 15 днів

Слід збільшити дозу до 200 мг 1 раз на добу впродовж 15 днів у пацієнтів із нейтропенією або СНІДом через порушення абсорбції препарату в цих пацієнтів.

Оніхомікози (ураження нігтьових пластинок на пальцях ніг як з ураженням нігтів на руках, так і без нього): 200 мг 1 раз на добу 3 місяці.

Оптимальні клінічні та мікологічні ефекти досягаються через 1-4 тижні після закінчення лікування інфекцій шкіри, вульвовагінальних та орофарингеальних кандидозів, та через

6-9 місяців після завершення лікування інфекції нігтьових пластинок. Це пов’язано з тим, що виведення ітраконазолу з тканин шкіри, нігтів і слизових оболонок відбувається повільніше, ніж із плазми крові.

Тривалість лікування системних грибкових уражень повинна коригуватися залежно від мікологічної та клінічної відповіді на терапію:

Системні мікози. Аспергільоз: 200 мг 1 раз на добу. Збільшення дози до 200 мг 2 рази на добу у випадку інвазивного або дисемінованого захворювання.

Кандидоз: 100-200 мг 1 раз на добу. Збільшення дози до 200 мг 2 рази на добу у випадку інвазивного або дисемінованого захворювання.

Криптококоз (без ознак менінгіту): 200 мг 1 раз на добу.

Криптококовий менінгіт: 200 мг 2 рази на добу.

Пацієнти літнього віку. Не рекомендується.

Пацієнти з порушеннями функцій нирок. Біодоступність препарату при пероральному застосуванні може бути знижена у пацієнтів з нирковою недостатністю, слід розглянути питання про коригування дози.

Пацієнти з порушеннями функцій печінки. Ітраконазол переважно метаболізується у печінці. Кінцевий період напіввиведення ітраконазолу у пацієнтів із цирозом печінки дещо подовжений. Біодоступність при пероральному застосуванні у пацієнтів із цирозом дещо зменшена. Слід розглянути питання про коригування дози.

Діти. Не рекомендується.

Ітракон: протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання

  • Капсули Ітракон протипоказані пацієнтам із відомою гіперчутливістю до діючої речовиниабо будь-якої з допоміжних речовин.
  • Протипоказане одночасне застосування Ітракону та субстратів CYP3A4.
  • Протипоказано застосування капсул Ітракон пацієнтам зі шлуночковою дисфункцією, такою як застійна серцева недостатність, або застійною серцевою недостатністю в анамнезі, за винятком лікування інфекцій, що загрожують життю.
  • Не слід застосовувати капсули Ітракон під час вагітності, за винятком лікування станів, що загрожують життю матері.

Особливості застосування

Перехресна гіперчутливість. Немає даних щодо перехресної чутливості між ітраконазолом та іншими азоловими протигрибковими засобами. Слід бути обережними при призначенні капсул Ітракон® пацієнтам з гіперчутливістю до інших азолів.

Вплив на серце. У дослідженнях ітраконазолу для внутрішньовенного введення за участю здорових добровольців спостерігалося транзиторне асимптоматичне зменшення фракції викиду лівого шлуночка; воно відновлювалося перед наступною інфузією. Клінічна значущість цих даних для пероральних форм не з’ясована. Препарат не слід приймати пацієнтам з наявною застійною серцевою недостатністю або у анамнезі, за винятком випадків, коли очікувана користь значно перевищує потенційний ризик.

Вплив на печінку. При застосуванні капсул ітраконазолу дуже рідко зустрічалися випадки тяжкої гепатотоксичності, включно з випадками гострої печінкової недостатності з летальним наслідком.

Зниження кислотності шлунку. При зниженій кислотності шлунку абсорбція ітраконазолу з капсул погіршується.

Пацієнти літнього віку. Клінічні дані щодо застосування капсул ітраконазолу пацієнтам літнього віку обмежені.

Порушення функції печінки. Доступні обмежені дані щодо застосування перорально ітраконазолу пацієнтам з порушенням функції печінки. Слід бути обережними при застосуванні препарату цій категорії пацієнтів.

Порушення функції нирок. Дані щодо застосування ітраконазолу перорально пацієнтам з порушенням функції нирок обмежені.

Втрата слуху. Повідомлялося про випадки тимчасової чи стійкої втрати слуху у пацієнтів, які приймали ітраконазол.

Пацієнти з імунною недостатністю. У деяких пацієнтів з імунною недостатністю (наприклад, пацієнти з нейтропенією, СНІДом чи трансплантованими органами) пероральна біодоступність капсул Ітракон може бути знижена.

Пацієнти із системними грибковими інфекціями, що безпосередньо загрожують життю.

Пацієнти, хворі на СНІД. У пацієнтів, хворих на СНІД, які лікували системну грибкову інфекцію, таку як споротрихоз, бластомікоз, гістоплазмоз чи криптококоз (менінгеальний чи неменінгеальний), та у яких існує загроза рецидиву, лікар повинен оцінити необхідність підтримуючого лікування.

Нейропатія. При виникненні нейропатії, пов’язаної із застосуванням ітраконазолу, слід припинити лікування.

Розлади вуглеводного обміну. Пацієнти з рідкісними спадковими хворобами непереносимості фруктози, мальабсорбцією глюкози-галактози чи сахаразо-ізомальтазною недостатністю не повинні застосовувати цей лікарський засіб.

Перехресна резистентність. Якщо при захворюванні на системний кандидоз є підозра на те, що види грибів Candida, які викликають захворювання, резистентні до флуконазолу, не можна стверджувати, що вони будуть чутливими до ітраконазолу. Тому необхідно виконати тест на чутливість перед початком лікування капсулами Ітракон.

Потенціал взаємодії. Ітраконазол може клінічно значуще взаємодіяти з іншими лікарськими засобами

Застосування у період вагітності або годування груддю. Не слід застосовувати.

Побічні ефекти

  • З боку системи крові та лімфатичної системи: лейкопенія, нейтропенія, тромбоцитопенія.
  • З боку імунної системи: гіперчутливість, анафілактичні, анафілактоїдні реакції, ангіоневротичний набряк, сироваткова хвороба.
  • З боку метаболізму: гіпокаліємія, гіпертригліцеридемія.
  • З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, парестезія, гіпестезія, периферична нейропатія.
  • З боку органів зору: порушення зору, помутніння зору, диплопія.
  • З боку органів слуху та вестибулярного апарату: тинніт, тимчасова чи стійка втрата слуху.
  • З боку серця: застійна серцева недостатність.
  • З боку дихальної системи: диспное, набряк легень.
  • З боку травної системи: біль у животі, нудота, блювання,діарея, запор, диспепсія, дизгевзія, метеоризм, панкреатит.
  • З боку гепатобіліарної системи: гіпербілірубінемія, підвищення рівня аланінамінотранферази, аспартатамінотрансферази, збільшення рівня печінкових ферментів, гостра печінкова недостатність, гепатит, гепатотоксичність.
  • З боку шкіри та підшкірної клітковини: висипання, кропив’янка, алопеція, свербіж, токсичний епідермальний некроліз, синдром Стівенса-Джонсона, гострий генералізований екзантематозний пустульоз, мультиформна еритема, ексфоліативний дерматит,лейкоцитокластичний васкуліт, світлочутливість.
  • З боку м’язово-скелетної системи: міалгія, артралгія.
  • З боку сечовидільної системи: полакіурія, нетриманнясечі.
  • З боку репродуктивної системи та молочних залоз: розлади менструального циклу, еректильна дисфункція.
  • Загальні розлади: набряки, пірексія.

Аналоги Ітракону

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся