Фосфоміцин – інструкція, застосування, аналоги препарату

Фосфоміцин фото упаковки

Застосування Фосфоміцину

Фосфоміцин: склад і форма випуску препарату

Фосфоміцин: як приймати препарат

Фосфоміцин: протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Фосфоміцину

Фосфоміцин – це протимікробний засіб для системного застосування.

Застосування Фосфоміцину

Фосфоміцин приймається для:

  • лiкування гострих неускладнених інфекцій нижнiх сечовивідних шляхiв, спричинених чутливими до фосфомiцину мiкроорганiзмами, у чоловіків, дівчат віком від 12 років і дорослих жінок;
  • профілактики пiд час дiагностичних процедур та хірургічних втручань у дорослих пацієнтів.

Фосфоміцин: склад і форма випуску препарату

Фосфоміцин випускається у формі гранул для орального розчину (гранульований порошок білого кольору з характерним запахом мандаринового ароматизатора).

Саше із кашованої фольги. По 1 саше у коробці з картону.

Дiюча речовина – fosfomycin. 1 саше містить фосфоміцину трометамолу 5,631 г, що еквівалентно 3,0 г фосфоміцину.

Допоміжні речовини: сахарин, сахароза, ароматизатор мандариновий, ароматизатор апельсиновий.

Фосфоміцин: як приймати препарат

Препарат застосовують внутрішньо натще, бажано перед сном пiсля випорожнення сечового мiхура. Вміст саше розчиняють у ½ склянки води. Режим дозування встановлює лікар індивідуально.

Зазвичай разова доза для дорослих, у тому числі пацієнтів лiтнього вiку (вiк до 75 рокiв), у гострій фазі захворювання становить 3 г (1 саше) одноразово.

З метою профілактики інфікування сечовивідних шляхів при хірургічному втручанні, трансуретральних діагностичних дослідженнях приймають вміст одного саше за 3 години до втручання і другого саше – через 24 годинипісля втручання.

Діти. Можливе застосування для лікування гострих неускладнених інфекцій нижніх сечовивідних шляхів у дівчат віком від 12 років.

Фосфоміцин: протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання

  • гіперчутливість до фосфоміцину або до інших компонентів препарату,
  • тяжка ниркова недостатність (кліренс креатиніну 10 мл/хв),
  • дитячий вік до 12 років,
  • проходження гемодіалізу.

Особливості застосування

Застосування антибіотиків широкого спектра дії, у тому числі фосфомiцину трометамолу, може призвести до виникнення антибіотикоасоційованого коліту (включаючи псевдомембранозний коліт). Тому необхідно враховувати вірогідність цього діагнозу у пацієнтів при виникненні сильної діареї під час або після прийому фосфоміцину трометамолу. У разі підтвердження діагнозу необхідно негайно почати відповідне лікування. В даному випадку препарати, що інгібують перистальтику, протипоказані.

Одночасне вживання їжі уповільнює всмоктування фосфоміцину. Тому бажано застосовувати препарат натще або через 2-3 години після їди.

Препарат містить сахарозу. Хворим на цукровий діабет та тим, кому потрібно дотримуватися дієти, слід враховувати, що в 1 саше препарату міститься 2,213 г сахарози. Фосфоміцин не застосовують пацієнтам із непереносимістю фруктози, глюкозо-галактозним мальабсорбційним синдромом або дефіцитом сахарози-ізомальтази.

Застосування у перiод вагітності або годування груддю. У період вагітності застосування препарату можливе тільки тоді, коли очікуваний ефект терапії для матері перевищує потенційний ризик для плода. У період годування груддю застосування препарату слід припинити. Дослідження щодо застосування Фосфоміцину під час годування груддю не проводилися.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Немає даних, що пiдтверджують вплив препарату на швидкість реакції.

Побічні ефекти

Найчастіші побічні реакції при одноразовому прийомі фосфоміцину трометамолу можливі з боку травного тракту, в основному діарея. Ці явища зазвичай нетривалі і проходять самостійно.

Інфекції та інвазії: вульвовагініт

З боку імунної системи: анафілактичний шок, алергічні реакції.

З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, парестезія.

З боку серцево-судинної системи: тахікардія, артеріальна гіпотензія.

З боку дихальної системи: астма.

З боку травного тракту: діарея, нудота, розлади травлення, біль у животі, блювання, псевдомембранозний коліт.

З боку шкіри: висипання, кропив’янка, свербіж, ангіоневротичний набряк.

Загальні порушення: підвищена втомлюваність.

Аналоги Фосфоміцину

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся