Флоксіум – інструкція, застосування, аналоги препарату

Флоксіум фото упаковки

Застосування Флоксіуму

Флоксіум: склад і форма випуску препарату

Флоксіум: як приймати препарат

Флоксіум: протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Флоксіуму

Флоксіум – це антибактеріальний лікарський засіб з групи хінолонів.

Застосування Флоксіуму

Флоксіум приймається для лікування у дорослих інфекцій, спричинених чутливими до левофлоксацину мікроорганізмами:

  • гострий бактеріальний синусит;
  • загострення хронічного бронхіту;
  • негоспітальна пневмонія;
  • ускладнені інфекції шкіри і м’яких тканин.

У разі лікування вищезазначених інфекцій препарат застосовують лише тоді, коли застосування інших антибактеріальних засобів, які зазвичай призначають для початкового лікування даних інфекцій, неможливе.

  • Ускладнені інфекції сечовидільного тракту (у тому числі пієлонефрит);
  • хронічний бактеріальний простатит;
  • неускладнений цистит;
  • легенева форма сибірської виразки: постконтактна профілактика та лікування.

Флоксіум у даній лікарській формі (таблетки) можна застосовувати для завершення курсу терапії пацієнтам, які продемонстрували поліпшення у процесі первинного лікування препаратом Флоксіум, розчин для інфузій.

Флоксіум: склад і форма випуску препарату

Флоксіум випускається у формі таблеток, вкритих плівковою оболонкою (кремувато-жовтого кольору, овальної форми з двоопуклою поверхнею, з рискою з одного боку таблетки та тисненням «КМП» з іншого боку. На поперечному зрізі помітне ядро жовтуватого кольору).

По 5 або 10 таблеток у блістері, по 1 блістеру в пачці.

Діюча речовина: левофлоксацин. 1 таблетка містить левофлоксацину гемігідрату у перерахуванні на левофлоксацин – 500 мг.

Допоміжні речовини: кросповідон (поліплаcдон XL), целюлоза мікрокристалічна, крохмаль картопляний, тальк, гіпромелоза (гідроксипропілметилцелюлоза), натрію лаурилсульфат, натрію крохмальгліколят (тип А), кальцію стеарат, суміш для покриття «Opadry ІІ Yellow» 33G22507 (містить: триацетин; гіпромелоза; лактоза, моногідрат; титану діоксид (Е 171); поліетиленгліколь; заліза оксид жовтий (Е 172)).

Флоксіум: як приймати препарат

Таблетки Флоксіум приймають 1–2 рази на добу. Доза залежить від типу, тяжкості інфекції та чутливості ймовірного збудника.

Флоксіум у даній лікарській формі (таблетки) можна застосовувати для завершення курсу терапії пацієнтам, які продемонстрували поліпшення у процесі первинного лікування препаратом Флоксіум, розчин для інфузій, використовуючи при цьому такі ж дози.

Тривалість лікування залежить від перебігу хвороби і становить не більше 14 днів. Рекомендовано продовжувати застосування препарату принаймні протягом 48–72 годин після нормалізації температури тіла або підтвердженого мікробіологічними тестами знищення збудників.

Таблетки Флоксіум слід ковтати не розжовуючи, запиваючи достатньою кількістю рідини. Для зручності дозування таблетку можна розділити по рисці для поділу. Приймати таблетки можна незалежно від вживання іжі.

Препарат треба застосовувати щонайменше за 2 години до або після застосування солей заліза, солей цинку, антацидів, що містять магній або алюміній, диданозину (лише для форм, які містять алюміній або магній у буферних засобах) та сукральфату.

Флоксіум: протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання

  • Підвищена чутливість до левофлоксацину, до інших фторхінолонів або до будь-якого компонента препарату.
  • Епілепсія.
  • Ушкодження сухожилля, пов’язане з попереднім застосуванням фторхінолонів.
  • Дитячий вік.
  • Період вагітності та годування груддю.

Особливості застосування

Добову дозу необхідно коригувати для пацієнтів літнього віку, зважаючи на кліренс креатиніну.

Необхідно ретельно спостерігати за такими пацієнтами та консультуватися з лікарем, якщо спостерігаються симптоми тендиніту. При підозрі на тендиніт застосування левофлоксацину слід негайно припинити та розпочати належне лікування (наприклад, забезпечивши іммобілізацію сухожилля).

Рекомендується з обережністю застосовувати левофлоксацин пацієнтам із психотичними розладами або пацієнтам із психічними захворюваннями в анамнезі.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Протипоказаний.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Пацієнтам, які керують транспортними засобами, працюють з машинами та механізмами, слід враховувати можливі небажані реакції з боку нервової системи (запаморочення/вертиго, закляклість, сонливість, сплутаність свідомості, розлади зору та слуху, розлади процесів руху).

Побічні ефекти

З боку психіки: часто: безсоння; нечасто: нервозність; сплутаність свідомості, тривожність; рідко: психотичні розлади (в т.ч. галюцинації, паранойя), депресія, ажитація, незвичайні сновидіння, нічні жахи; частота невідома: психотичні реакції з самодеструктивною поведінкою, включаючи суїцидальну спрямованість мислення чи дій.

З боку нервової системи: часто: головний біль, запаморочення; нечасто: сонливість, тремор, дисгевзія (суб’єктивний розлад смаку); рідко: конвульсії, парестезії; невідомо: сенсорна або сенсомоторна периферична нейропатія, паросмія (порушення нюху), включаючи аносмію (відсутність нюху), дискінезія, екстрапірамідні розлади, агевзія (втрата смаку), синкопе, доброякісна внутрішньочерепна гіпертензія.

З боку шлунково-кишкового тракту: часто: діарея, нудота, блювання; нечасто: біль у животі, диспепсія, здуття живота, запор; частота невідома: геморагічна діарея, що у дуже рідкісних випадках може свідчити про ентероколіт, включаючи псевдомембранозний коліт, панкреатит.

З боку гепатобіліарної системи: часто: підвищення показників печінкових ферментів (АЛТ/АСТ, лужна фосфатаза, ГГТП); нечасто: підвищення білірубіну крові; частота невідома: жовтяниця та тяжке ураження печінки, включаючи випадки гострої печінкової недостатності (іноді летальні), переважно у пацієнтів із тяжкими основними захворюваннями, гепатит.

Серед інших небажаних побічних ефектів, що асоціюються з прийомом фторхінолону, напади порфірії у пацієнтів із наявністю порфірії.

Аналоги Флоксіуму

  • Абифлокс
  • Глево
  • Золев
  • Ламін
  • Лебел

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся