Феністил - інструкція, застосування, аналоги препарату

Феністил фото упаковки

Застосування Феністилу

Феністил - склад і форма випуску препарату

Феністил: як приймати препарат

Феністил - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Феністилу

Феністил є антигістамінним засобом для системного застосування. Діюча речовина Феністилу значно знижує гіперпроникність капілярів, яка пов’язана з реакціями гіперчутливості негайного типу.

Застосування Феністилу

Феністил рекомендують для симптоматичного лікування алергічних захворювань: кропив’янки, сезонного (сінна гарячка) та цілорічного алергічного риніту, алергії на лікарські засоби та харчі. 

Також препарат допомагає у випадках свербежу різного походження, крім пов’язаного з холестазом, свербежу при захворюваннях зі шкірними висипаннями, такими як вітряна віспа; укусах комах. Феністил є допоміжним засобом при екземі.

Феністил - склад і форма випуску препарату

Прозорий розчин, безбарвний або злегка коричнювато-жовтуватого кольору. Склад: діюча речовина - диметиндену малеат; 1 мл містить диметиндену малеату 1 мг; допоміжні речовини: натрію гідрофосфат, додекагідрат; пропіленгліколь; кислота бензойна Е 210; динатрію едетат; кислота лимонна, моногідрат; сахарин натрію; вода очищена.

Феністил: як приймати препарат

Тривалість застосування препарату без консультації лікаря має становити не більше 14 діб.

Дорослим, дітям віком від 12 років та пацієнтам літнього віку.

Рекомендована добова доза становить 3–6 мг, розподілена на 3 прийоми по 20–40 крапель 3 рази на добу. Пацієнтам, схильним до сонливості, рекомендується призначати 40 крапель перед сном і 20 крапель вранці, під час сніданку. 

Для пацієнтів літнього віку коригування дози не потрібне.

Прийом препарату рекомендований після попередньої консультації з лікарем, дітям віком від 1 місяця до 1 року можна застосовувати тільки за рекомендацією лікаря. Рекомендована добова доза становить 0,1 мг (тобто 2 краплі) на кг маси тіла на добу, розподілена на 3 прийоми. 

20 крапель = 1 мл = 1 мг диметиндену малеату.

Феністил, оральні краплі не слід піддавати впливу високої температури. У пляшечку з теплим дитячим харчуванням їх слід додавати безпосередньо перед годуванням. Якщо дитину годують з ложечки, краплі можна застосовувати нерозведеними, у чайній ложці. Краплі мають приємний смак.

Не призначати дітям віком до 1 місяця, особливо недоношеним. З обережністю призначати препарат у формі крапель дітям віком до 1 року: седативний ефект може супроводжуватись епізодами нічного апное. У дітей молодшого віку антигістамінні препарати можуть спричинити збудження.

Феністил - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання: підвищена чутливість до диметиндену малеату або до будь-якого іншого компонента препарату; стеноз дванадцятипалої кишки/ пілоруса. Протипоказаний дітям віком до 1 місяця, особливо недоношеним.

Побічні ефекти:

  • сонливість, алергічні реакції;
  • набряк обличчя, фарингеальний набряк, висипання; м’язові спазми та задишка;
  • збудження; підвищена втомлюваність;
  • сонливість, нервозність;
  • головний біль, запаморочення;
  • шлунково-кишкові розлади, нудота, сухість у роті та горлі.

Аналоги Феністилу

  • Диметинден-Здоров'я
  • Едермік
  • Фенокіт

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся