Домрид – інструкція, застосування, аналоги препарату

Домрид фото упаковки

Застосування Домриду

Домрид: склад і форма випуску препарату

Домрид: як приймати препарат

Домрид: протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Домриду

Домрид – це лікарський препарат, що має протиблювотну дію. Домрид містить активний компонент домперидон – антагоніст дофаміну, який надає протиблювотний ефект за рахунок одночасного центральної та периферичної дії.

Застосування Домриду

Домрид застосовується для полегшення симптомів нудоти та блювання.

Домрид: склад і форма випуску препарату

Домрид випускається у формі оральної суспензії рожевого кольору з характерним запахом.

Діюча речовина – domperidone. 1 мл суспензії містить домперидону 1 мг.

Допоміжні речовини – сахароза, полісорбат 80, кремнію діоксидколоїдний безводний, натрію карбоксиметилцелюлоза, натрію хлорид, пропіленгліколь, гліцерин, метилпарагідроксибензоат (Е 218), пропілпарагідроксибензоат (Е 216), Понсо 4R (Е 124), смакова добавка полуниця, вода очищена.

Домрид: як приймати препарат

Рекомендується приймати до їєі. Якщо прийняти після їди, абсорбція лікарського засобу дещо сповільнюється.

Тривалість лікування не повинна перевищувати 1 тиждень.

Дорослі і діти віком від 12 років з масою тіла від 35 кг: по 10 мг (10 мл суспензії) до 3 разів на добу.

Максимальна добова доза – 30 мг (30 мл суспензії).

Діти віком до 12 років та діти віком від 12 років з масою тіла менше 35 кг: 0,25 мг (0,25 мл суспензії)/кг маси тіла до 3 разів на добу.

Максимальна добова доза – 0,75 мг (0,75 мл суспензії)/кг маси тіла.

Слід звернути увагу на те, що мірна ложка призначена для відмірювання 2,5 або 5 мл суспензії. Для відмірювання дози менше 1 мл можна застосовувати пластиковий разовий шприц без голки ємністю 2 мл.

Діти. Домперидон слід призначати дітям у найнижчій ефективній дозі протягом найкоротшого періоду. З обережністю призначати новонародженим та недоношеним дітям. При застосуванні новонародженим, особливо недоношеним, та грудним дітям потрібно дуже уважно розраховувати призначену дозу. При підвищенні рекомендованої дози можуть виникати екстрапірамідні розлади.

Домрид: протипоказання, побічні ефекти

Домрид протипоказаний:

  • хворим зі встановленою підвищеною чутливістю до препарату або до допоміжних речовин;
  • хворим із пролактин-секреторною пухлиною гіпофіза (пролактиномою);
  • хворим із тяжкими або помірними порушеннями функції печінки та/або нирок;
  • хворим з відомим подовженням інтервалів серцевої провідності, зокрема QTс, хворим зі значними порушеннями балансу електролітів або із фоновими хворобами серця, такими як застійна серцева недостатність;
  • хворим з печінковою недостатністю;
  • якщо стимуляція рухової функції шлунка може бути небезпечною, наприклад, при шлунково-кишковій кровотечі, механічній непрохідності або перфорації;
  • протипоказане одночасне застосування кетоконазолу, еритроміцину або інших сильнодіючих інгібіторів CYP3A4;
  • протипоказане одночасне застосування лікарських засобів, які подовжують інтервал QT, таких як флуконазол, еритроміцин, ітраконазол, пероральний кетоконазол, посаконазол, ритонавір, саквінавір, телапревір, вориконазол, кларитроміцин, аміодарон, телітроміцин та ін.

Особливості застосування

Домрид не рекомендується застосовувати при захитуванні.

Домрид слід застосовуватиз обережністю пацієнтам літнього віку або пацієнтам з наявними захворюваннями серця або із захворюваннями серця в анамнезі.

Застереження. Домперидон слід з обережністю застосовувати пацієнтам з легкими порушеннями функції печінки та/або нирок.

Через підвищений ризик шлуночкової аритмії Домрид не рекомендується застосовувати пацієнтам із подовженням інтервалів серцевої провідності, зокрема QTc, пацієнтам зі значними порушеннями балансу електролітів (гіпокаліємією, гіперкаліємією, гіпомагніємією) або брадикардією, або пацієнтам із фоновими хворобами серця, такими як застійна серцева недостатність. Відомо, що порушення балансу електролітів (гіпокаліємія, гіперкаліємія, гіпомагніємія) та брадикардія є станами, що підвищують проаритмогенний ризик.

У випадку появи ознак чи симптомів, що можуть бути пов’язані із серцевою аритмією, застосування препарату Домрид потрібно припинити, а пацієнту слід негайно проконсультуватися з лікарем.

Порушення функції нирок. Період напіввиведення домперидону при тяжкому порушенні функції нирок подовжений. При тривалому застосуванні частоту дозування домперидону слід зменшити до одного або двох разів на добу залежно від тяжкості порушення. Також може виникнути потреба в зниженні дози.

Антацидні або антисекреторні препарати не слід приймати одночасно з препаратом Домрид, оскільки вони знижують пероральну біодоступність домперидону.

Застосування з кетоконазолом. У дослідженнях взаємодії з пероральною формою кетоконазолу відзначалось подовження QT-інтервалу. Хоча значення цього дослідження чітко не встановлено, слід обрати альтернативне лікування, якщо показана протигрибкова терапія кетоконазолом.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Домрид у період вагітності слід призначати лише тоді, коли, на думку лікаря, очікуваний позитивний ефект для матері перевищує потенційний ризик для плода. Кількість домперидону, яка може потрапити в організм немовляти через грудне молоко, надзвичайно низька.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Враховуючи побічні дії з боку нервової системи, пацієнтам необхідно бути уважними при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Побічні ефекти

За умови дотримання рекомендацій з дозування та тривалості лікування домперидон зазвичай переноситься добре і небажані явища виникають нечасто.

  • З боку імунної системи: алергічні реакції, включаючи анафілаксію, анафілактичний шок, гіперчутливість.
  • З боку ендокринної системи: підвищення рівня пролактину.
  • Психічні розлади: нервозність, роздратованість, збудження, депресія, тривожність, зниження або відсутність лібідо.
  • З боку нервової системи: екстрапірамідні розлади, безсоння, запаморочення, спрага, судоми, млявість, головний біль, сонливість, акатизія.
  • З боку серцево-судинної системи: набряк, відчуття серцебиття, порушення частоти та ритму серцевих скорочень, подовження інтервалу QT (частота невідома), серйозні шлункові аритмії, шлуночкові аритмії на зразок «torsade de pointes»), раптова серцева смерть.
  • З боку шлунково-кишкового тракту: сухість у роті, короткочасні кишкові спазми, діарея, гастроінтестинальні розлади, включаючи абдомінальний біль, регургітацію, зміну апетиту, нудоту, печію, запор.
  • З боку органів зору: окулогірні кризи.
  • З боку шкіри та підшкірних тканин: свербіж, висипання, кропив’янка, ангіоневротичний набряк.
  • З боку репродуктивної системи та молочних залоз: галакторея, збільшення молочних залоз/гінекомастія, чутливість молочних залоз, виділення з молочних залоз, аменорея, набряк молочних залоз, біль у ділянці молочних залоз, порушення лактації, нерегулярний менструальний цикл.
  • З боку опорно-рухової системи та сполучної тканини: біль у ногах.
  • З боку сечовидільної системи: затримка сечі, дизурія, часте сечовипускання.
  • Загальні розлади: астенія.
  • Інше: кон’юнктивіт, стоматит.

Аналоги Домриду

  • Домідон
  • Домперидон
  • Допрокін
  • Мотиліум
  • Мотинорм

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся