Депакін Хроно - інструкція, застосування, аналоги препарату

Депакін Хроно фото упаковки

Застосування Депакіну Хроно 

Депакін Хроно - склад і форма випуску препарату

Депакін Хроно: як приймати препарат

Депакін Хроно - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Депакіну Хроно

Депакін Хроно 300 мг - це протиепілептичний засіб.

Застосування Депакіну Хроно 

Показання.

Основним показанням до застосування препарату Депакін ХроноÒ 300 мг, бажано як монотерапії, є первинна генералізована епілепсія: малі епілептичні напади/абсансна епілепсія, масивні білатеральні міоклонічні судоми, великі напади епілепсії з міоклонією або без неї, фотосенситивні форми епілепсії.

Також препарат Депакін ХроноÒ300 мг як монотерапія або в комбінації з іншими протиепілептичними засобами є ефективним при наступних захворюваннях:

  • вторинна генералізована епілепсія, особливо синдром Веста (судоми у дітей раннього віку) та синдром Леннокса-Гасто;
  • парціальна епілепсія з простою або комплексною симптоматикою (психосенсорні форми, психомоторні форми);
  • епілепсія із вторинною генералізацією;
  • змішані форми епілепсії (генералізовані та парціальні).

Лікування епізодів манії, асоційованих з біполярними афективними розладами, при наявності протипоказань до застосування або непереносимості літію. Профілактика рецидивів дистимічних епізодів у дорослих пацієнтів з біполярними розладами, у яких при лікуванні епізодів манії є терапевтична відповідь на терапію вальпроатом.

Вальпроат протипоказаний:

  • під час вагітності, за винятком випадків коли інші методи лікування є неефективними;
  • жінкам репродуктивного віку, для яких не виконані умови Програми запобігання вагітності.

Депакін Хроно - склад і форма випуску препарату

Склад:

діючі речовини: вальпроат натрію та вальпроєва кислота;

1 таблетка містить вальпроату натрію 199,8 мг, вальпроєвої кислоти 87,0 мг (що еквівалентно вальпроату натрію 300 мг);

допоміжні речовини: гіпромелоза 4000 (3000 мПа.с), етилцелюлоза 20 мПа.с, кремнію діоксид колоїдний водний, сахарин натрію;

оболонка: гіпромелоза (6 мПа.с), поліетиленгліколь 6000, тальк, титану діоксид (Е 171), поліакрилатна дисперсія або сухий екстракт.

Лікарська форма. Таблетки, вкриті оболонкою, пролонгованої дії.

Депакін Хроно: як приймати препарат

Завдяки лікарській формі Хроно (пролонгована дія) добову дозу препарату можна застосовувати за один прийом. В ідеалі препарат слід приймати на початку прийому їжі. Найчастіше слід застосовувати такі добові дози:

-25 мг/кг для дітей;

-20–25 мг/кг для підлітків;

-20 мг/кг для дорослих;

-15–20 мг/кг для осіб літнього віку.

Якщо можливо, терапію препаратом Депакін ХроноÒ 300 мг слід розпочинати поступово. Початкова добова доза становить 10–15 мг/кг, потім її слід підвищувати з інтервалом 2–3 дні, досягаючи рекомендованої добової дози приблизно через тиждень. Після досягнення необхідної дози лікарського засобу, застосованого як монотерапію, наприклад, 15 мг/кг/добу для осіб літнього віку; 20 мг/кг/добу для дорослих або підлітків; 25 мг/кг/добу для дітей, може бути необхідним спостереження протягом певного періоду часу. Якщо клінічна ефективність на цьому етапі є задовільною, слід і надалі дотримуватися цієї дози.

Депакін Хроно - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання.

  • Вагітність, за винятком випадків коли інші методи лікування є неефективними
  • Жінки репродуктивного віку, для яких не виконані умови Програми запобігання вагітності 
  • Підвищена чутливість до вальпроату, дивальпроату, вальпроміду або до будь-якого з компонентів лікарського засобу в анамнезі.
  • Гострий гепатит.
  • Хронічний гепатит.
  • Тяжкий гепатит в індивідуальному або сімейному анамнезі пацієнта, особливо спричинений лікарськими засобами.
  • Печінкова порфірія.
  • Комбінація з мефлохіном і екстрактом звіробою 
  • Вальпроат протипоказаний пацієнтам з відомими мітохондріальними розладами, спричиненими мутаціями в ядерному гені, що кодує мітохондріальний фермент полімеразу гамма, наприклад із синдромом Альперса-Гуттенлохера, дітям віком до двох років, у яких підозрюється наявність розладу, пов’язаного з полімеразою гамма, а також пацієнтам з порушенням орнітинового циклу в анамнезі 
  • Недостатність ферментів циклу сечовини

Побічні реакції.

Розлади з боку крові та лімфатичної системи: анемія, тромбоцитопенія, панцитопенія, лейкопенія, аплазія кісткового мозку, еритроцитарнааплазія, агранулоцитоз, макроцитарна анемія, макроцитоз.

Результати досліджень: зниження рівня факторів коагуляції (щонайменше одного), патологічні результати тестів на коагуляцію (наприклад подовження протромбінового часу, подовження активованого часткового тромбопластинового часу, подовження тромбінового часу, підвищення показника міжнародного нормалізованого співвідношення (МНС)), дефіцит біотину/ дефіцит біотинідази.

Розлади з боку нервової системи: тремор, екстрапірамідні розлади, ступор, сонливість, судоми, погіршення пам’яті, головний біль, ністагм, нудота або запаморочення, кома, енцефалопатія, летаргія, оборотний синдром паркінсонізму, атаксія, парестезія, оборотна деменція з атрофією головного мозку, когнітивні розлади.

Розлади з боку органів слуху та вушного каналу: глухота.

Розлади з боку дихальної системи, органів грудної клітки та середостіння плевральний випіт.

Шлунково-кишкові розлади: нудота, блювання, захворювання ясен (в основному гіперплазія ясен), стоматит, біль в епігастральній ділянці, діарея, які можуть спостерігатися на початку лікування та зазвичай минають через кілька днів без необхідності відміняти препарат, панкреатит, іноді з летальним наслідком, який вимагає негайної відміни препарату.

Розлади з боку нирок та сечовивідного тракту: ниркова недостатність, енурез, нетримання сечі, тубулоінтерстиційний нефрит.

Розлади з боку шкіри та підшкірної клітковини: транзиторна та/або дозозалежна алопеція, ураження нігтів та нігтьового ложа, ангіоневротичний набряк, висипання, порушення росту волосся (такі як незвичайна текстура волосся, зміна кольору волосся, аномальний ріст волосся).

Ендокринні розлади: синдром неадекватної секреції антидіуретичного гормону, гіперандрогенія (гірсутизм, вірилізм, акне, андрогенна алопеція та/або збільшення рівнів андрогенних гормонів), гіпотиреоз.

Метаболічні та аліментарні розлади: збільшення маси тіла. Оскільки збільшення маси тіла може призвести до погіршення клінічних симптомів синдрому полікістозних яєчників, масу тіла необхідно ретельно контролювати, гіпонатріємія.

Доброякісні, злоякісні та невизначені новоутворення (в тому числі кісти та поліпи): мієлодиспластичний синдром.

Розлади з боку судин: кровотеча

Загальні розлади: нетяжкі периферичні набряки, гіпотермія.

Гепатобіліарні розлади: ураження печінки

Розлади з боку репродуктивної системита молочних залоз: дисменорея, аменорея, вплив на сперматогенез (зокрема, зниження рухливості сперматозоїдів), полікістозні яєчники.

Розлади з боку опорно-рухового апарату, сполучної тканини та кісток: зниження мінеральної щільності кісткової тканини, остеопенія, остеопороз, переломи у пацієнтів, які отримували тривале лікування вальпроатом. 

Розлади з боку психіки: сплутаність свідомості, галюцинації агресія, збудження, порушення уваги, анормальна поведінка, психомоторна гіперактивність, труднощі з навчанням.

Аналоги Депакіну Хроно

  • Вальпроком 300 Хроно
  • Конвулекс
  • Теравас

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся