Ботокс- інструкція, застосування, аналоги препарату

Ботокс фото упаковки

Застосування Ботоксу

Ботокс - склад і форма випуску препарату

Ботокс: як приймати препарат

Ботокс - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Ботоксу

Ботулінічний токсин типу А блокує периферичне виділення ацетилхоліну у пресинаптичних холінергічних нервових закінченнях шляхом розщеплення SNAP-25, невід’ємної частини зв’язування та виділення ацетилхоліну везикулами, розташованими у нервових закінченнях.

Застосування Ботоксу

Ботокс показаний для: лікування неврологічних розладів (зокрема фокальна спастичність, пов’язана з динамічною деформацією стопи внаслідок спастичності, у дітей віком від двох років, які перебувають на амбулаторному лікуванні церебрального паралічу; спастичність зап’ястя, руки, щиколотки у дорослих пацієнтів після перенесеного інсульту);

  • порушень функцій сечового міхура (ідіопатична гіперактивність сечового міхура із симптомами нетримання сечі, ургентного сечовипускання та підвищеної частоти сечовипускань у дорослих, які недостатньо реагують або не переносять антихолінергічні лікарські засоби; нетримання сечі у дорослих пацієнтів з нейрогенною гіперактивністю детрузора при нейрогенному сечовому міхурі, що є наслідком стійкого ушкодження суб-цервікального (шийного) відділу спинного мозку або розсіяного склерозу);
  • розладів функції шкіри і суміжних з нею органів (стійка, тяжка форма первинного гіпергідрозу пахвових западин, що перешкоджає соціалізації та не піддається місцевому лікуванню;
  • для тимчасового покращення зовнішнього вигляду, коли різка вираженість зморщок має сильний психологічний вплив на дорослого пацієнта віком до 65 років).

Ботокс - склад і форма випуску препарату

Порошок білого кольору для розчину для ін’єкцій. Склад: діюча речовина: ботулінічний токсин типу А (від Clostridium botulinum); 1 флакон містить ботулінічного токсину типу А (від Clostridium botulinum) 100 або 200 одиниць-Аллерган; допоміжні речовини: людський альбумін, натрію хлорид.

Ботокс: як приймати препарат

Рекомендовані дози й частота введення препарату Ботокс не повинні перевищуватись, оскільки існує ризик передозування, надмірної м’язової слабкості, поширення токсину далі від місця введення і формування нейтралізуючих антитіл. Лікування пацієнтів, яким не вводився препарат раніше, потрібно починати з найнижчої рекомендованої дози для конкретного показання.

Відповідно до інструкцій слід виконувати відновлення у флаконі та приготування шприца над спеціальною щільною паперовою серветкою для запобігання протіканням.

Відновлення препарату потрібно здійснювати лише за допомогою стерильного фізіологічного розчину без консервантів. У разі використання різних флаконів препарату під час однієї ін’єкції слід ретельно відбирати кількість розчинника, відновлюючи певну кількість одиниць на 0,1 мл. 

Оскільки Ботокс денатурується при утворенні бульбашок або при іншому сильному збовтуванні, вводьте розчинник у флакон обережно. Не використовуйте флакон, якщо вакуум не втягує розчинник в нього.

Відновлений Ботокс являє собою прозорий безбарвний або злегка жовтуватий розчин без сторонніх твердих часток. Перед застосуванням візуально перевірте розведений розчин на прозорість та відсутність часток. Відновлений у флаконі розчин препарату може зберігатися до застосування у холодильнику (при температурі від 2 до 8 °С) протягом 24 годин. Дані щодо дати та часу відновлення повинні бути нанесені на спеціальне місце на етикетці флакону.

Якщо Ботокс відновлюється у шприці для внутрішньоміхурового введення, розчин слід використати негайно. Цей препарат призначений тільки для одноразового використання та будь-який невикористаний розчин має бути утилізований.

Для безпечної утилізації невикористані флакони відновлюються невеликою кількістю води, а потім стерилізуються в автоклаві. Будь-які використані флакони, шприци, розлитий розчин тощо необхідно стерилізувати в автоклаві; залишки препарату можуть деактивуватися за допомогою розведеного розчину гіпохлориту (0,5%) протягом 5 хвилин.

Початкова доза препарату повинна бути мінімальною рекомендованою дозою для конкретного показання.

Ботокс - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання: 

  • гіперчутливість до ботулінічного токсину типу А або будь-якого іншого компонента препарату;
  • міастенія гравіс або синдромом Ітона-Ламберта (для усунення вертикальних зморщок між бровами (глабелярні зморшки) у дітей (віком до 18 років) та пацієнтів літнього віку (понад 65 років);
  • наявний інфекційний процес у місці запланованої ін’єкції;
  • інфекція сечовивідних шляхів; гостра затримка сечовиділення на момент лікування у пацієнтів, які не застосовують катетеризацію на регулярній основі; наявність каменів у сечовому міхурі.

Ризик виникнення побічних реакцій, ймовірно, є найбільшим у пацієнтів з основними та супутніми захворюваннями, які зумовлюють виникнення таких симптомів, в тому числі у дітей і дорослих, які лікують спастичність і яким вводять високі дози.

Такі пацієнти можуть мати підвищену чутливість до препарату навіть у терапевтичних дозах, що може призвести до надмірної слабкості м’язів та підвищеного ризику клінічно виражених системних впливів, включаючи тяжку дисфагію та дихальну недостатність.

Цей препарат не слід змішувати з іншими лікарськими засобами.

Труднощі ковтання і дихання є тяжкими побічними реакціями та можуть призвести до смерті.

Аналоги Ботоксу

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся