Актовегін – інструкція, застосування, аналоги препарату

Актовегін фото упаковки

Застосування Актовегіну

Актовегін: склад і форма випуску препарату

Актовегін: як приймати препарат

Актовегін: протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Актовегіну

Актовегін – це лікарський препарат, що застосовується для впливу на систему травлення і метаболічні процеси.

Застосування Актовегіну

Застосовується Актовегін у разі:

  • метаболічних та циркуляторних порушень центральної нервової системи: ішемічний інсульт, залишкові явища геморагічного інсульту, черепно-мозкових травм, енцефалопатії різного генезу;
  • при порушенні периферичного артеріального або венозного кровообігу, ангіопатія, в тому числі діабетичного генезу;
  • при опіках 1-3 ступеня (хімічні, термічні, сонячні, променеві);
  • при порушенні процесів загоєння ран;
  • при радіаційних ушкодженнях шкіри, слизових оболонок, радіаційна нейропатія;
  • для загоєння ран (виразки різної етіології, трофічні порушення – пролежні (Dekubitus).

Актовегін: склад і форма випуску препарату

Актовегін випускається у вигляді безбарвного розчину для ін'єкцій в ампулах 80 мг/2 мл, 200 мг/5 мл та 400 мг/10 мл

Діюча речовина – депротеінізований гемодеріват. 1 мл препарату містить депротеінізованого гемодерівату Із крові телят, який відповідає 40 мг сухої маси.

Додаткові речовини – хлорид натрію 26,8 мг, вода для ін'єкцій.

  • Актовегін: як приймати препарат

Актовегін застосовують внутрішньовенно, внутрішньоартеріально або додають до інфузійних розчинів.

Дорослі: в залежності від стану хворого і розвитку хвороби спочатку вводять 10-20 мл препарату внутрішньовенно або внутрішньоартеріально щодня, для подальшого лікування вводять 5 мл внутрішньовенно чи повільно внутрішньом'язово щодня або декілька разів на тиждень.

Для застосування у вигляді ін'єкцій необхідно додати 10-50 мл препарату у 200-300 мл основного розчину (ізотонічного фізіологічного розчину або 5% розчину глюкози).

При застосуванні препарату у вигляді ін'єкцій слід використовувати інфузійні системи з фільтрами 15 мкм.

Рекомендована швидкість інфузії становить близько 2 мл/хв.

Дітям препарат приймати не рекомендується.

При захворюваннях головного мозкусудинного генезу: спочатку 10 мл внутрішньовенно щодня протягом 2 тижнів, далі – 5-10 мл внутрішньовенно декілька разів на тиждень протягом не менше 4 тижнів.

При артеріальній ангіопатії: додати 20-50 мл препарату в основний розчин, застосовувати внутрішньоартеріально або внутрішньовенно щодня або декілька разів на тиждень тривалість лікування – близько 4 тижнів.

При венозній трофічної виразки: 10 мл внутрішньовенно або 5 мл внутрішньом'язово щодня або декілька разів на тиждень залежно від процесу загоєння.

При діабетичній полінейропатії: початкова доза становить 50 мл (2000 мг) на добу у вигляді внутрішньовенної інфузії протягом 3 тижнів з наступним переходом на таблетки - 2-3 таблетки 3 рази на добу (до 1800 мг) протягом не менше 4-5 місяців.

Актовегін: протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання:

  • декомпенсована серцева недостатність;
  • набряк легенів;
  • олігурія;
  • анурія.

Також Актовегін не можна застосовувати при наявності у пацієнта особливої реакції або гіперчутливості до діючої речовини або будь-якого іншого компонента складу.

Побічні ефекти:

  • З боку імунної системи та шкіри: можливі реакції гіперчутливості, включаючи алергічні реакції, анафілактичні та анафілактоїдні реакції аж до розвитку анафілактичного шоку, підвищення температури тіла, озноб, ангіоневротичний набряк, гіперемія шкіри, шкірні висипання, свербіж, кропив'янка, підвищена пітливість, набряки шкіри та / або слизових оболонок, припливи жару, зміни в місці введення;
  • З боку травного тракту: диспепсичні явища, включаючи біль в епігастральній області, нудота, блювання, діарея;
  • З боку серцево-судинної системи: біль в області серця, збільшення частоти серцевих скорочень (тахікардія), задишка, акроціаноз, блідість шкіри, артеріальна гіпотензія або гіпертензія;
  • З боку дихальної системи: збільшення частоти дихання, відчуття стиснення в грудній клітці, утруднене ковтання і/або дихання, біль у горлі, приступ задухи;
  • З боку нервової системи: головний біль, загальна слабкість, запаморочення, втрата свідомості, збудження, тремтіння (тремор), парестезії;
  • З боку кістково-м'язової системи: біль у м'язах та/або суглобах, біль у попереку.

Аналоги Актовегіну

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся